Suudi banka mevduatları 453 milyar dolara ulaştı

Suudi Arabistan Para Ajansı’nın (SAMA) yayınladığı son verilere göre, 2019 yılının üçüncü çeyreğinde Suudi banka mevduatı 453 milyar dolara yükseldi.

SAMA, fiyat istikrarını sağlamayı amaçlayan bir para politikası izleme, yerel ve uluslararası ekonomik gelişmelere paralel olarak çeşitli ekonomik sektörleri destekleme konusundaki adımlarını sürdüreceğini belirtti. Ayrıca, bunun yerel bankalardaki yerel ekonomideki rolleriyle ilgili destek vereceğini belirtti.

Ajansın 2013 yılının üçüncü çeyreğinde parasal ve bankacılık gelişimine ilişkin raporuna göre, SAMA, yerel bankaları borç vermeye yönelik likiditeyi yönlendirmeye ve haftalık yerel banka üyeliğinin SR3 milyar tavanını sürdürmeye teşvik etti.

Rapora göre, 2019 yılının üçüncü çeyreğinde parasal baz bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 oranında artarak 85,8 milyar dolara ulaştı.

Ticari bankaların özel sektörden ve kamu sektöründen talepleri, 2019 yılının üçüncü çeyreği sonunda, 1919 milyar Suudi Arabistan Riyali’ne yaklaşarak yıllık yüzde 6.7 artışla 121.4 milyar Suudi Arabistan Riyali oldu.

Kısmen, rapor, bankacılık teknolojisi sektöründeki kalkınma göstergelerini gözden geçirdi ve Suudi Arabistan Riyali Interbank Express (SARIE) sisteminin faaliyetlerinin istatistiksel analizine dayanarak 2019 yılının 3. çeyreğinde mali katılımı kaydetti.

Mada’nın (Suudi Arabistan Ödeme Ağı) operasyonları ile ilgili olarak, 2019 yılının 3. çeyreğinde ATM’lerden yapılan işlem sayısı, bankacılık ve Mada işlemleri de dahil olmak üzere toplam 182 milyar SR nakit çekme ile 523,2 milyon olarak gerçekleşmiştir.

Şarkul Avsat / İngilizce