Temsili fotoğraf...

Irak: Necefli göstericiler Muhammed Bakır el-Hakim türbesini yakmakta ısrarlı

Irak’ın Necef kentindeki göstericilerin, Muhammed Bakır el-Hakim’in türbesini yakma ısrarı kentte gerginliğe neden oldu.

Irak Yüksek İslami Konseyi’nin başkanlığını da yapan Hakim, Ağustos 2003’te İran’dan sürgün edilmesinden birkaç gün sonra Necef’te bomba yüklü araçla düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Göstericilerin türbeyi yakma ısrarının arkasında hangi gerekçenin olduğu tam olarak bilinmiyor.

Şarku’l Avsat’a bilgi veren Necefli kaynaklar, bu ısrarın, türbe bekçilerinin önceki gün göstericilerin üzerine ateş açmasından kaynaklandığını söyledi. Nitekim olayda bir kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 30 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Kaynaklar, türbeye yakın posta idaresi ile devlet kurumlarının herhangi bir saldırıya uğramadığını, bekçilerin sert müdahalesine rağmen göstericilerin türbeyi yakmakta ısrarlı olduğunu aktardı.

Göstericiler, geçtiğimiz Perşembe günü de türbenin çevresindeki çitleri ateşe vermişti.

Necefli göstericiler, türbenin yakınlarında bulunan İran Başkonsolosluk binasını geçtiğimiz Çarşamba günü düzenlenen protestolarda ateşe vermişti.

Necef Valisi Luey el-Yasiri, söz konusu gelişmelerin üzerine din adamları, kanaat önderleri ve aşiret liderlerine müdahale çağrısında bulunarak, gençlerin kent merkezindeki 1920 Devrim Meydanı’na yönelmesini engellemelerini talep etti.

Yasiri, yaptığı açıklamada, “Genel olarak Irak ve özel olarak Necef’in içinden geçtiği bu kritik zamanda ve zor koşullarda, aydın, din adamı, aşiret büyüğü ve Necef’in alim, şair, yazar, gazeteci, akademisyen ve aktivistlerinin, gençlerimizin kanını korunmak için aşılmaz bir baraj olarak duracaklarına ve onları tüm tehlikelerden korumak için 1920 Devrim Meydanı’na gitmelerini engelleyeceklerine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yasiri, ‘gösterilerde hayatını kaybeden şehitlerin yasını tutmak için’ sağlık ve güvenlik alanı dışındaki tüm kamu kurumlarında bugün resmi tatil ilan ettiğini açıkladı.

‘Zikar ve Necef’teki protestolarda yaşamını yitirenlerin yasını tutmak için’ dün, Babil, Musenna ve Selahaddin kentlerindeki devlet kurumlarında mesai yapılmadı.

‘Mihrap Şehidi’ Muhammed Bakır el-Hakim türbesinin idaresi, Necef Valisi Yasiri’nin türbenin göstericilere ateş açılarak korunması suçlamalarına yanıt verdi.

Türbe idaresinden dün yapılan açıklamada, “Barışçıl göstericilerin Sadreyn Meydanı’nda olduklarını göz önüne alarak, ilk başta bu insanları Mihrap Şehidi’nin türbesine yönelmeye iten şeyin ne olduğunu merak ettik. Bu kişiler hükümet tarafı mıydı yoksa siyasi bir taraf mı? Herkes biliyor ki ikisi de değil. Türbe yakınlarında yer alan 1920 Devrim Meydanı’nda daha önce yapılan protestolarda, tüm göstericiler kendi destekleriyle türbenin korunduğuna şahittir” denildi.

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi;

“Türbeye yönelik saldırı olduğu haberinin yayılması üzerine Necef ve yakın bölgelerde Haşdi Şabi’den ve diğerlerinden Mihrap Şehidi’ne muhabbet besleyen ve onu kendine lider olarak görenler bölgeye akın ettiler ve saldırganları engellemeye başladılar.”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği de dünkü açıklamasında, Necef’teki durumun kötüleşmesine karşı uyardı.

Açıklamada, güvenlik güçleri ile yerel yönetimlere, göstericileri, özel ve kamu mallarını korunması çağrısında bulunuldu. Ayrıca Komiserliğe bağlı gözlemci ekiplerin Necef’teki görevlerine devam ettiği belirtildi.

Şarkul Avsat