Birleşik Arap Emirlikleri silahlanma kapasitesini geliştiriyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), kritik savunma kapasitesi üzerinde kontrol sağlayacak ve ithalata bağımlılığı azaltacak yüksek teknolojili askeri donanım geliştirilmesi için çaba harcıyor. Rakip İran’ın tehditlerine karşı dikkatli davranan ve bazı müttefiklerin silah satışlarını sürdürme hamleleri konusunda da endişeli olan BAE, bölgenin en gelişmişi olarak görülen askeri sanayisini yeniden şekillendiriyor.

Devlete ait savunma şirketleri, ülkenin ordusu için gelişmiş silahların daha da geliştirilmesinde öncü olacak 5 milyar dolarlık bir holding olan EDGE’i oluşturmak için bir araya getirildi. Ordu, EDGE şirketiyle rehberli füzeler için 1 milyar dolarlık sözleşme yaptı ve çalışmalar Dubai Airshow’da sergilendi.

EDGE Genel Müdürü Faysal El-Bannai, Reuters’e ‘’Birçok ülkede olduğu gibi, belirli kritik konularda egemenliğe sahip olmak istiyoruz’’ diye konuştu.

BAE’nin ortak girişimler ve teknoloji transfer programları aracılığıyla inşa edilen savunma endüstrisi 20 yıl öncesine dayanıyor. Şimdi EDGE altında toplanan birimler dron üretiyor, küçük mühimmat ve bakım sağlıyor.

Batı ile yakın bağlarına rağmen, petrol zengini Körfez ülkesi bazı gelimiş silahları almakta zorlanıyordu.

Amerika Birleşik Devletleri, BAE’ye silahlı drone’ların kullanımlarını sınırlayan uzun vadeli bir ihracat politikası çerçevesinde satmama kararı aldı. Son zamanlarda da bazı Avrupa ülkeleri, Yemen savaşına karıştığı için Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapılan satışları engellemeye başladı.

Buna rağmen  BAE, yakın ilişkiler sürdürmekte olduğu Çin ve Rusya’dan silah almaya devam ediyor.

BAE savunma bakanlığındaki destek hizmetleri müsteşar yardımcısı Abdulla El Hashimi, bu durumun güvenlik ve ekonomi için bir ‘gereklilik’ olduğunu söylüyor.

Körfez’de yaz boyunca meydana gelen saldırılar sonrasında ABD, İran’ı suçlayarak Körfez Ülkeleri’nin güvenliği için yeni tehditlerin olabileceğini vurguladı. Tahran yönetimi ise iddiaları kesin bir dille reddetti.

Meydana gelen olaylarda, BAE kıyılarındaki petrol tankerleri sabotaja uğramış ve daha sonra eylül ayında,  Suudi Arabistan’a yapılan saldırılarda petrol üretiminin yarısını geçici olarak durmuştu.

EDGE, yaptığı açıklamada drone tehditlerine karşı kullanılabilecek yönlendirilmiş enerji teknolojisini geliştirebileceğini söyledi. Yönlendirilmiş enerji silahları, lazerler, mikrodalgalar, elektromanyetik radyasyon, radyo dalgaları, ses veya parçacık ışınları şeklinde odaklanmış enerji yayıyor.

Washington’da bulunan Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü’nün uzmanlarından Robert Mogielnicki, “BAE, yalnızca bu alanda kar edebileceklerine inanmakla kalmıyor, aynı zamanda bölgesel tehditleri anlamak ve bunlara karşı koymak için çok iyi donanıma sahip olduklarını da düşünüyor” diyor.

ABD merkezli savunma analiz şirketi Teal ‘e göre, BAE hükümeti,  2014 yılı için olan savunma harcamalarına 14.4 milyar dolar ayrıldığını açıklamıştı. Bu rakamın gelecek yıl  17 milyar dolara çıkarılması bekleniyor. Bugün, harcamaların yalnızca bir kısmı yurt içinde harcanıyor.

Petrol üreten bir emirlik olan Abu Dabi, ülke sanayisinin gelişmesine öncülük ediyor.

BAE Ulusal Savunma Koleji’nde doçent olan Jean-Loup Samaan ‘’Burada yapılan hamle, sadece petrol bazlı bir ekonominin çeşitlendirilmesine yönelik bir adım olarak değil, ‘dış ve savunma politikaları konusunda daha büyük stratejik özerkliğe doğru bir adım’ olarak değerlendiriliyor’’ diye konuştu.

Haaretz