Suudi Arabistan’a giden turistler, namaz saatinde de mağazaların açık olmasını istiyor

Turistlere kapısını açan Suudi Arabistan’ın, ziyaretçileri açıkça etkileyen bazı yasaları değiştirmesi bekleniyor.

Ezan okunurken ve namaz sırasında tüm ülkede mağazalar, restoranlar, kafeler, benzin istasyonları ve hatta hastaneler bile kapanıyor. Müslümanların günde beş kez namaz kılması dini bir görev ve bu nedenle günde iki ya da üç kez,  beş ile on beş dakika arasında değişen bir zaman diliminde, tüm halka açık mekanlar kapatılıyor.

Bu hafta başında bir videoda Koreli bir turist, bu özel kuralı internette eleştirdi. Genç adam, videoda namaz vaktinde, sokakların neredeyse bomboş kalmasını ve tüm mağaza ve restoranların kapalı olmasını eleştirdi.

“Öğle yemeği yemek istiyorum ama tüm dükkânlar yine kapalı. Kapısında yazdığına göre bu mağazanın 24 saat açık olması gerekiyor ama şu anda kapalı” diyerek durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Turist, mağazaların, namaz için ayrılan süreden çok daha uzun süre kapalı kaldığını belirterek “Bu beni deli ediyor. Suudi Arabistan’da namaz süresi her zaman çok uzatılıyor. Öğlen ya da akşam yemeğini dışarıda yemek imkânsız.  Yemeği daha mı erken bir saatte yemem gerek?” diyerek şikâyet etti.

Twitter’de dolaşan video Suudi Arabistan’da insanları ikiye böldü. Kullanıcılardan biri “Turizm ya da başka bir nedenle ziyaret ettiğiniz bir ülkenin değerlerine, geleneklerine ve dinine saygı göstermeniz gerekir”  yorumunu yaptı. Bazıları da turistin belirttiği konuda yetkililerin yasayı değiştirerek kamu kurumlarının namaz vaktinde açık olmasını sağlamaları gerektiği görüşünü ileri sürdüler. Bu görüşlerden bazıları şöyle: “Doğru. Bu kural Suudi Arabistan dışındaki diğer Müslüman ülkelerde yok. Sadece dua eden biz miyiz? Namaz vaktinde işyerini kapatma kararını mağaza sahibine bırakmak daha doğru olur.  Çoğu yerde, çalışanlar Müslüman bile değil, o halde neden kapatmak zorunda olsunlar?”

NAMAZ KISA SÜRÜYOR AMA MAĞAZALAR UZUN SÜRE KAPALI

Bazı kişiler de namaz 15 -20 dakikadan fazla sürmediği halde mağaza ve restoranların çok daha uzun süre kapalı kalmasından dolayı sorun yaşandığını ileri sürüyor.

Peki, Suudi Arabistan daha fazla turist çekmek için bu kuralı değiştirecek mi?

Krallık’ta bu kural uzun zamandan beri uygulanıyor olsa da pek çok yerde yetkililer bu yasanın tekrar ele alınmasını talep ediyor. Bazı iş sahipleri kurala rağmen mağazaları açık tutmaya devam ediyorlar. Bu yılın başlarında Suudi Arabistan, mağazaların namaz vakti haricinde 24 saat boyunca açık kalması seçeneğinin olduğu yeni bir yasayı onayladı.

Bloomberg’e göre bir hükümet kararnamesinde geçen yıl namaz vakti zorunlu kapatmaya son verme çağrısı yapıldı ama belgenin son versiyonundan bu ibare çıkarıldı. Bu kuralı uygulamaya davet edenlerin,  Krallığa daha fazla turist çekmek isteyenlerin kuralı kaldırma çabaları nedeniyle çok fazla şey ümit etmemeleri gerekiyor.

Suudi Arabistan, daha fazla turist çekmek için özel turist vizesi uygulamasına başladı ve ülkede hala ulusal bazda uygulanan eski bazı yasaların artık turistleri etkilemeyeceğini açıkladı. Örneğin, kadın turistlerin çarşaf giymesi gerekmeyecek ve evli olmayan çiftlerin aynı otel odasında kalmasının önü açılacak.  Bununa birlikte ülkeye gelen turistler, özel “kamu kararları mevzuatına” uymak zorunda olacaklar.

Bazıları  halka açık alanların, alış veriş merkezleri ve restoranların namaz vakti açık olmasına izin verileceğini düşünüyor, ancak gene de ne olup olmayacağını bekleyip görmek gerek.

Step Feed