Suudi Arabistan’ın 2019’da ilk kez tanık olduğu 11 şey

Suudi Arabistan, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın 2030 Vizyon Projesi’yle emsali görülmemiş bir dizi dönüşümden geçiyor.Vizyon 2030 dönemi; yetkililerin onlarca yasayı elden geçirdiği, hedeflerini yeniden tanımladığı ve yerel şehirleri modernize etmeye odakladığı için bugüne kadarki ‘en çığır açıcı dönem’ olarak adlandırılabilir. En inanılmaz değişikliklerden bazıları 2019’da ve özellikle son birkaç ay içinde gerçekleşti. Bu nedenle özellikle 2019 senesinin Krallık için ‘ilkler yılı’ olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Tarihinde ilk kez turist vizesi vermeye başlayan, ilk WWE kadın güreş maçına ev sahipliği yapan Suudi Arabistan’ın 2019 yılında ilk kez tanık olduğu önemli olayları sizler için derledik:

1. Suudi Arabistan, turistler için evize uygulamasını başlattı


On yıllardır, Suudi Krallığı ziyaret vizesini hacılar, iş adamları ya da yerel kefili olan kadınlar ve Suudi Arabistan’da yaşayan insanların aile üyeleriyle sınırlandırmıştı.

Bu yıl Suudi Krallığı, tarihinde resmen ilk defa turistlere kapılarını açmaya başladı. Turistik vize uygulamasının başlamasıyla ülke ekonomisine katkıda bulunacak yerel turizm sektörünün de canlanması bekleniyor.

Eylül ayında Suudi yetkililer 49 ülkeden gelecek turistlerin tüm dünyadaki Suudi elçilikleri ve konsoloslukları aracılığıyla vize başvurusunda bulunabileceklerini açıkladılar. Birkaç hafta sonra, liste “ABD, İngiltere veya Avrupa Birliği’nin Schengen vizesi tarafından verilen geçerli bir ticari veya turist vizesi” olması şartıyla ek ülke vatandaşlarını içerecek şekilde genişletildi.

2.Kadınlar, bir erkek vasi onayı olmadan pasaport alabilir ve seyahat edebilir

Bu yıl, Suudi kadınlarının peş peşe haklarını kazandığı zafer dolu bir yıl oldu. Ağustos ayında yayınlanan kraliyet kararnamesi, 21 yaşın üzerindeki kadınlara erkek vasi izni/onayı olmadan krallığın dışına çıkma hakkı verdi. Karara göre kadınlar pasaport almak için başvuruda bulunma, evlilik, boşanma, çocuğun doğum kayıtlarını yaptırma ve resmi aile belgelerini alma gibi işlemleri de bağımsız olarak yaptırabilecekler. Kararın onaylanıp resmi olarak yürürlüğe girmesinden sadece birkaç hafta sonra, binden fazla Suudi kadın ülke tarihinde ilk defa erkek rızasına ihtiyaç duymadan yurtdışına seyahat etti.

3.Suudi annelere çocuklarının seyahatini onaylama hakkı da verildi

Suudi annelere, çocukları için pasaport başvurusu yapma ve daha önce sadece erkeklere özel bir ayrıcalık olan çocukların yurtdışına seyahatlerini onaylama hakkı verildi. Boşanmış ama çocuğunun velayetine sahip olan anneler de artık çocukları için pasaport ve seyahat izinleri de verebilecekler.

4. Suudi kadınlar savcı olarak atanmaya başladı

Bu yıl krallıkta yapılan değişimlerin merkezinde ‘kadınların güçlendirilmesi’ konusu yer aldı. Suudi kadınların eşitlik mücadelesinin on yıllara yayıldığı göz önüne alınırsa bunun çok büyük bir adım olduğu söylenebilir. Suudi Arabistan ağustos ayında tarihte ilk kez 50 kadını savcı ve müfettiş olarak atadı.

5. Riyad eğlencenin merkezi oluyor

Krallıkta yaşayan herkes, Cidde’nin uzun zamandır Suudi Arabistan’ın cazibe merkezi olduğunu biliyor. Ancak bu yıl, Suudi Eğlence Kurumu’nun çalışmalarıyla bu ilgi başkent Riyad’a kaymaya başladı, şehir turizm ve eğlence merkezi haline geldi. Şehir 11 Ekim’den bu yana Riyad Sezonu etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Etkinliklerin 11 Aralık’ta sona ermesi planlandı ama bazı kesimler ve turistler tarafından gördüğü yoğun ilgi ve başarısı nedeniyle bu tarih 2020 Ocak sonuna kadar uzatıldı.

6. Suudi Krallığı ilk kez “solo stadyum şovudüzenledi

Ekim ayında, ünlü Güney Koreli pop grubu olan BTS, Suudi Arabistan’da “solo stadyum gösterisi” yapan ilk yabancı sanatçı grubu oldu. Grubun Riyad’daki Kral Fahd Uluslararası Stadyumu’ndaki gösteri biletlerinin hepsi günler öncesinden tükendi.

7. Souq Okaz Festivaline 7 kadın binici katıldı

Bu yıl, birinci sınıf bir grup kadın binici, krallığın Souq Okaz Festivali’nde sahne alan ilk kadınlar oldu. Kadınlar, Suudi Arabistan da dahil olmak üzere farklı Arap ülke taraftarlarınca alkışlandıktan sonra “Forsan Okaz” (Okaz Şövalyeleri) adlı bir etkinliğe katıldılar. Bu sayede, daha önce krallıktaki büyük kamu gösterilerinde kadınlarla ilgili mevcut tüm tabular kırılmış oldu. Kadın biniciler, katıldıkları gösteride erkeklerle birlikte at sürdüler.

8. Bir Suudi üniversitesi müzik dersleri vermeye başladı

Suudi Arabistan’daki Taif Üniversitesi, müzik dersleri veren ilk yerel akademik kurum oldu. Üniversite, bünyesindeki Arap Şiir Akademisi’nin müfredat dışı bir müzik ve performans programı başlattığını duyurdu. Kurs, müfredata müzik eklenmesine karşı çıkan bazı Suudiler arasında fikir ayrılıkları yarattı ve tartışmalara yol açtı. Taif Üniversitesi bu duyuruyu yapana kadar, tüm ülkenin akademik kurumları uzun süredir müziği müfredat ve müfredat dışı etkinliklerin dışında tutuyordu.

9.Ülkede elektrikli bir araba şarj istasyonu açıldı

Suudi Krallığı, geleceğe doğru emin adımlar atmaya devam ediyor ve önümüzdeki birkaç yıl içinde ülkeye elektrikli araçlar getirecek bir plan üzerinde çalışıyor. Ağustos ayında Suudi Arabistan’ın Riyad şehrinde ilk ticari elektrikli otomobil şarj istasyonunu kurması ülke için önemli bir dönüm noktası oldu. Yeni şarj istasyonu, kentin havaalanı yolunun yakınında, en büyük yerel benzin istasyonları zinciri olan SASCO’nun bir şubesinde bulunuyor.

10. Kadınlar güreş maçına ev sahipliği yaptı

31 Ekim’de, krallık ilk WWE kadınlar güreş maçına ev sahipliği yaparak muhafazakar yapısından sıyrılma konusunda ne kadar ciddi olduğunu bir kere daha kanıtladı.
WWE kadınlar klasmanı süperstarları Natalya ve Lacey Evans, Riyad Sezonu etkinliklerinin bir parçası olan tarihi maçta karşı karşıya geldi.
Karşılaşma, Suudi Arabistan Spor Otoritesi’nin WWE markasıyla imzaladığı 10 yıllık anlaşmadan bir yıl sonra gerçekleşti ve Suudilere krallıkta canlı maçları izleme fırsatı vermiş oldu.

11. Restoranlarda cinsiyet ayrımcılığı sona erdi

Suudi Arabistan’da restoranlarda artık, kadınlar ve erkekler için ayrı giriş kapıları bulundurmaları istenmeyecek. Hükümetin aldığı son karar uyarınca kadınlar, erkeklerle birlikte aynı kapıdan geçerek restorana girebiliyor.

Step Feed, Körfez Haberi