Riyad’da G20 Zirvesi’nin ilk toplantısı yapıldı

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad, ülkenin G20 dönem başkanlığını devralmasının ardından G20 Zirvesi kapsamındaki ilk toplantıya dün ev sahipliği yaptı.

Son resmi açıklamalara göre, G20 temsilcilerinin (Sherpa) toplantısı için hazırlıklar sürerken, ülke temsilcilerine Suudi Arabistan’ın zirve programı hakkında bugün bilgi verilecek.

Suudi Arabistan Devlet Bakanı ve G20 Zirvesi Hazırlık Komitesi üyesi Dr. Fahd el-Mübarek, Suudi Arabistan’ın dönem başkanlığına başlamasının ardından G20 Zirvesi kapsamındaki ilk toplantının dün Riyad’da düzenleneceğini duyurmuştu.

Dr. Fahd, önceki gün Riyad’da düzenlenen Suudi Arabistan Medya Forumu’nda yaptığı konuşmada, G20 Zirvesi kapsamında yaklaşık 140 toplantının yanı sıra atölye çalışmaları, konferans ve forumlar düzenleneceği bilgisini vermişti.

El-Mübarek, 80 hükümet temsilcisi toplantısının yanı sıra yaklaşık 60 sivil toplum kuruluşu toplantısı yapılacağını aktardı.

Dr. el-Mübarek, G20’nin, mali krizlere cevap vermek amacıyla Asya krizinden sonra 1999 yılında başlatıldığını ve söz konusu dönemde maliye bakanları ile Merkez Bankası yöneticileri düzeyinde olduğunu söyledi. G20’nin mali mevzuat geliştirerek bu krizin üstesinden gelebildiğini hatırlatan Dr. el-Mübarek, dünyanın 2008 yılında mali krizle karşı karşıya kalmasının ardından toplantılara devlet liderlerinin kabul edilmesine karar verildiğini dile getirdi. Dr. el-Mübarek, “G20’nin ilk toplantısı 2009’da ABD’de yapıldı. Bundan sonra her yıl bu toplantıların sırayla üye ülkelerde yapılmasına karar verildi. Başta hedef sadece ekonomik olsa da daha sonra buna sosyal yön de eklendi” dedi.

Suudi Arabistan’ın, G20’deki tek Arap ülkesi olduğuna dikkat çeken el-Mübarek, “Bu grubu farklı kılan, 190 ülkeden oluşan Birleşmiş Milletler’in (BM) aksine, 20 ülkeden oluşan küçük bir grup olmasıdır. Vizyon 2030 sayesinde 3 ana tema belirledik. Bunlar insanın güçlenmesi, çevre ve iklim ile ilgili konular ve teknik konular ile yapay zekâ için yeni ufuklar şekillendirme” ifadelerini kullandı.

Şarkul Avsat