Ruhani: Suudi Arabistan ile ilişkilerin sürdürülmesinde hiçbir sorun yok

Cumhurbaşkanı Ruhani dün Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi ile görüşmesi sırasında yaptığı açıklamada “İran açısından bölge ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesinde ve Suudi Arabistan ile ilişkilerin yeniden kurulmasında hiçbir sorun yok” ifadelerini kullandı.

Ruhani, “Bölgede güvenliği ve istikrarı sağlamak için bütün bölge ülkeleri yan yana durmalı” dedi.

Ruhani, İran’ın bölge ülkelerinin güvenliğini sağlanmasında aktif rol alması gerektiğine inandığını ve ‘Hürmüz Barış Girişimi’ni bu nedenle açıkladıklarını da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, “Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı’ndaki güvenliği işbirliğini genişleterek korumalıyız ve yabancıların müdahalesine izin vermemeliyiz” dedi.

Eylül ayında New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) zirvesinde, İran resmi olarak Hürmüz Barış Girişimi (HOPE) olarak adlandırılan bölgesel güvenlik önerisini açıkladı.

Ruhani, BM’de yaptığı konuşmasında ‘’İran’ın Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazında güvenlik, barış, istikrar ve gelişmesindeki tarihi sorumluluğu kapsamında Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazındaki gelişmelerden etkilenen tüm ülkeleri ‘Umut Koalisyonu’, Hürmüz Barış Girişimine katılmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

“YEMEN SAVAŞI ÖLÜM VE YIKIMDAN BAŞKA BİR ŞEY GETİRMEDİ”

Umman Dış İşleri Bakanı ile yaptığı konuşmada Ruhani, Yemen savaşının yıkım ve insanların ölümünden başka bir şey getirmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, “Yemen savaşı, ülkenin toprak bütünlüğünü tehdit ederek sadece yıkım ve ölümden başka bir şeye neden olmadı” diye konuştu.

ABD ve Avrupa’nın silah satmak dışında Yemen’de barışı sağlamakla hiç ilgilenmediklerini de sözlerine ekledi.

Suudi Arabistan ve BAE’nin, gittikçe yoksullaşan Yemen’e yönelik saldırılarında ABD ve İngiltere, Fransa ve Almanya da dâhil olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri bu iki ülkenin ana silah tedarikçisi konumunda yer alıyor.

Ruhani, “Hepimiz Yemen’deki savaşı bir an önce durdurmak ve Yemen görüşmeleriyle, ülkeyi yeniden istikrara kavuşturma gayreti göstermeyiz” dedi.

Ruhani, Suudi Arabistan’ın Suriye, Irak ve Lübnan’daki politikalarının Riyad’a herhangi bir başarı sağlamadığını ve Suudi Arabistan’ın bu politikalarını değiştireceğini umut ettiğini dile getirdi.

Suudi Arabistan ve bazı bölgesel müttefikleri Mart 2015’te Yemen’e karşı yıkıcı bir kampanya başlattı.

Kâr amacı gütmeyen bir araştırma kuruluşu olan ABD merkezli Silahlı Çatışma Yer ve Olay Verileri Projesi (ACLED), savaşın son dört buçuk yılda 100 bine yakın fazla insanın hayatını kaybettiğini belirtti.

Savaş ayrıca, ülkenin altyapısını da çok etkiledi ve hastanelerin, okulların ve fabrikaların yok olmasına neden oldu. BM, 24 milyondan fazla Yemenli’nin ileri açlık seviyesinde ve 10 milyondan fazla insanın insani yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti.

RUHANİ, UMMAN İLE İRAN İLİŞKİLERİNİ ‘KARDEŞÇE’ OLARAK TANIMLADI

Ruhani, İran ve Umman’ın ‘kardeşçe’ ve ‘dostça’ bağlarının olduğunu ve ilişkilerin genişletilmesi çağrısında bulundu.

Ruhani, “Umman, İran’ın bölgedeki ticaretinin merkezi olabilir” dedi. Umman Dış işleri Bakanı, iki ülke arasındaki bağların genişletilmesinin tüm bölge için yararlı olacağını söyledi.

Umman Dış İşleri Bakanı Yusuf bin Alevi, İran ve Umman arasındaki ilişkilerin genişletilmesinin bölgedeki tüm ülkeler için faydalı olacağını dile getirdi.

Bin Alevi, “Umman, İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkilerin genişletilmesine ve işbirliğine büyük önem veriyor” diye konuştu.

Bin Alevi, Hürmüz Barış Girişiminin bölgesel güvenlik ve istikrara fayda sağlayacağını söyledi.

Umman Dışişleri Bakanı bin Alevi, İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ve İran Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şemhani ile de görüştü.

Tehran Times