İran füzelerini gizli bir şekilde Irak’a transfer ediyor

ABD’li istihbarat ve ordu yetkililerine göre İran, Irak’ta kısa menzilli balistik füzelerden oluşan gizli bir cephane inşa etmek için Irak’taki mevcut kaostan yararlandı. Açıklamalara göre bu strateji İran’ın Ortadoğu’da korku yayarak gücünü ortaya koymaya çalışma çabalarının bir parçası.

Söz konusu hareketlenme, ABD’nin Ortadoğu’daki askeri varlığını çıkarlarına yönelik tehditlere karşı koymak için yeniden inşa etmesiyle birlikte ortaya çıktı.

İstihbarat yetkilileri, füzelerin bölgedeki ABD müttefikleri ve ortakları için tehdit oluşturduğunu ve ABD güçlerini tehlikeye atabileceğini belirtti.

ABD Silahlı Hizmetler Komitesi Temsilciler Meclisi üyesi Elissa Slotkin, konu hakkında şunları söyledi;

“Iraklılar, İranlıların kendilerine liderlik etmesini istemiyor. Ancak ne yazık ki İran, Irak hükümetindeki mevcut karmaşa nedeniyle halk arasındaki huzursuzluktan yararlanmaya çalışıyor.”

Söz konusu yetkililere göre Tahran, Ortadoğu ülkelerini vurarak bir gölge savaşı yapıyor. Ancak tepki almamak ve çatışma ihtimalini en aza indirmek için bu saldırıların kaynağını gizliyor.

İran’ın sınırları dışında bir füze cephanesinin olması, ABD veya bölgesel müttefikleriyle karşı karşıya gelme konusunda Tahran yönetimine avantaj sağlıyor.

ABD veya İsrail’in İran’ı bombalaması halinde İran ordusunun buna Irak’taki gizli füzeleriyle cevap verebileceği belirtiliyor. Hatta yalnızca bu silahların varlığının bile İran’a karşı olası bir saldırıyı caydırabileceği kaydediliyor.

İstihbarat yetkilileri, İran’ın Irak’a ne tür füzeler transfer ettiğini henüz bilmiyor. Yalnızca kısa menzilli füzelerin menzilinin 950 kilometrenin biraz üzerinde olduğu biliniyor. Bu da Bağdat’tan atılan bir füzenin Kudüs’ü vurabileceğine işaret ediyor.

Yetkililer, geçen yıl da İran’ın Irak’taki füzeleri konusunda uyarıda bulunmuş, İsrail ise İran’ın gizli silahlarını imha etmek amacıyla hava saldırıları başlatmıştı. Ancak söz konusu dönemden bu yana tehdit büyüyor ve yeni balistik füzelerin gizli transferi devam ediyor.

İran’ın söz konusu füzelerin transfer edilip gizlenmesi için Iraklı Şii milisleri kullandığı bildirildi. Aynı zamanda İran destekli milisler, Irak’ta birçok yol, köprü ve ulaşım altyapısını kontrol altına alarak Tahran’ın ülkeye sızmasını kolaylaştırdı.

Geçtiğimiz günlerde Irak’ı ziyaret ederek yetkililerle bir araya gelen Şii uzmanı Slotkin, “İran’ın geçen yıl Irak’a balistik füzeler yerleştirdiği gerçeğine gereken önem verilmiyor” dedi. Slotkin, Iraklı yetkilileri de uyararak İran’ın Irak topraklarından füze ateşlemesinin ABD’nin Irak’taki eğitim çabalarını ve diğer destekleri tehdit edebileceğini bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Savunma Politikaları Müsteşarı John Rood da ABD’nin İran’ın muhtemel adımlarına dair endişeleri olduğunu söyledi. Ancak söz konusu dayandığı kaynaklar ya da İran’ın bu eylemlerinin ne zaman gerçekleşeceği hakkında bilgi vermedi.

Reuters, İran’ın balistik füzelerini geçen yıl Irak’a transfer ettiğini bildirmişti. Geçen ay yayınlanan bir habere göre ABD Savunma İstihbarat Örgütü (DIA) de İran’ın balistik füzelerinin stratejik caydırıcılığının kilit noktası olduğunu bildirmişti.

İran, eylül ayında Suudi petrol tesislerine yönelik saldırılarında gelişmiş Cruise füzelerini kullanmış ve bir müddet bu füzelerin nereden fırlatıldığını saklamıştı. İran füzelerinin Irak’taki pozisyonunun gelecekteki saldırıların kaynağı hakkında soru işaretleri oluşmasına yol açacağı belirtiliyor.

Şarkul Avsat