Katar ve Suudi ilişkileri diplomatik olarak yumuşama yolunda

Suudi Arabistan Kralı’nın, Katar Emiri’ni bireysel olarak önümüzdeki hafta Riyad’da düzenlenecek olan Körfez zirvesine davet etmesi iki yıldır zarar gören ülke ilişkilerinde yumuşama işareti olarak yorumlanıyor.

Gözlemciler, Katar’ın bu davete yanıtını sabırsızlıkla beklerken, zarar görmüş ilişkiler için ‘uzlaşma konferansı’ olabileceğini de düşünüyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Rice Üniversitesi’nin Baker Enstitüsü’nde çalışan Kristian Ulrichsen, “Bir uzlaşmanın yaklaştığına dair işaretler çoğalıyor ” dedi.

Suudi Arabistan ve müttefikleri Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, Doha’nın radikal İslamcıları desteklediği ve İran’la yakın ilişkiler kurma gayretinde olduğu gerekçesiyle hava sahasını Qatar Airways’e kapattı. Aynı zamanda bu ülkeler Katar’a seyahat yasağı da getirdi.

Katar ise bu suçlamaları kesin bir dille reddetti.

Katar’ı boykot eden üç Körfez ülkesi, Katar’da düzenlenen bölgesel futbol turnuvasına katılımlarını son dakikada açıkladılar. Bu da ilişkilerde yumuşama spekülasyonlarının önünü açtı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) futbol takımı üçüncü bir ülke üzerinden Katar’a geçerken, Suudi Arabistan futbol takımı uçuş yasağına rağmen doğrudan Doha’ya sembolik olarak uçtu.

Derin ayrılıklar

Bazı Suudi Arabistanlı gözlemciler, bu davetin protokol gereği olduğunu, Katar liderinin geçtiğimiz seneki zirveye de davet edildiğini ifade ediyor.

Katar’ı boykot eden ülkelerin, Katar’ın Doha merkezli yayın kuruluşu Al Jazeera’yi kapatması, İran ile olan ilişkilerini en aza indirilmesi ve Katar’da bulunan Türk askeri üssünün kapatılması taleplerini ret etmesine rağmen ilişkilerde bir yumuşama görülüyor.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, davetiye almasına rağmen boykotun başladığı Temmuz 2017’den bu yana KİK zirvelerinde üst düzey yetkililer tarafından temsil ediliyordu.

Çok fazla düşmanlık

Doha’daki bazı diplomatlar, BAE’nin Katar’a olan mesafesini korurken, Suudi liderliğindeki Doha’yı baskı altına almak isteyen koalisyonunun, uzlaşmaya devam etmesiyle ayrılabileceğini öne sürüyor.

BAE’nin önde gelen siyaset profesörü Abdulkhaleq Abdulla, BAE’nin Katar’da düzenlenen turnuvaya katılmasını ‘ sporla olan ilgisi kadar siyasi’ bir karar olduğunu söyledi.

Abdulla, “Takımlarını desteklemek için taraftarların Katar’a seyahatine kapı açılabilir; bu da Katar’a seyahat yasağını kaldırmak ve Körfez uyumunun geri dönüşü anlamına gelir” diye konuştu.

France 24