Lübnanlıların bağımsız hükümet talebi sürüyor

Lübnan’daki protestolar yaklaşık iki aydır sürerken, göstericiler bu sabah da yolsuzlukla mücadele ve bağımsız bir hükümet talebiyle ülkenin çeşitli bölgelerindeki meydanlarda toplandı.

DPA’nın haberine göre Trablus’daki göstericiler, bugün, Lübnan ordusu tarafından bir süre önce açılan uluslararası karayolu başta olmak üzere birçok yolu yeniden kapattı.

Lübnan’ın kuzeyindeki Halba şehrinde ise birçok resmi kurum önünde toplanan protestocular, sloganlar atarak, taleplerini dile getirdi.

Protestocular, yolsuzlukla mücadele edecek, yağmalanan fonları iade edecek ve ekonomiyi kurtarmak için çalışacak bağımsız bir hükümet taleplerini yineleyerek, bu talepleri yerine getirilinceye kadar baskıya devam edeceklerini vurguladı.

Lübnan’ın Miniye’de şehrinde de protestocular uluslararası yolu kapattı.

Ülkenin doğusundaki Zahle şehrinde ise protestocular, Zahle Sarayı’nın girişini büyük bir Lübnan bayrağı ile kapattı. Tekno-politik hükümete karşı olduklarını ilan eden protestocular ekonomik düzeltmek için teknokrat hükümet kurulması gerektiğini vurguladı.

Güneydeki Nebatiye şehrinde ise protestocular, Araçlar ve Taşıt Kayıt Dairesi önünde oturarak girişi kapattı.

Protestocular, teknokrat bir hükümet kurulmasını, seçmen yaşının 21’den 18’e düşürülmesini, ekonomik durumun iyileştirilmesini, yağmalanan fonların iade edilmesini ve yolsuzluğa karışanların hesap vermesini istiyor.

Eski Başbakan Saad Hariri, değişim talebiyle sokaklara dökülen birçok Lübnanlının iradesine cevaben 29 Ekim’de istifa ettiğini açıklamıştı.

Lübnan Cumhurbaşkanlığı, yeni hükümetin kurulması için görevlendirilecek adayın görüşüleceği bağlayıcı meclis istişareleri için 9 Aralık tarihini belirledi.

Şarkul Avsat