ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Trump’tan ‘İran ile tutuklu takası’na ilişkin açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile varılan ‘tutuklu takası’ anlaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunun iki ülke arasındaki diğer önemli konular üzerinde anlaşmaya varabileceğinin bir göstergesi olduğunu ima etti.

Trump, Twitter hesabından yaptığı konuya ilişkin paylaşımında şu ifadeleri kullandı;

“Obama yönetimi zamanında İran’a verilen 150 milyar dolarlık hediyeye rağmen tutuklananlar, Trump yönetimi sırasında geri döndü. Bu ‘çok adil’ müzakere için İran’a teşekkür ederim. Birlikte bir anlaşmaya varabileceğimizi gördünüz” ifadelerini kullandı.

Trump, takas anlaşması kapsamında serbest bırakılan Çin asıllı ABD vatandaşı Xiyue Wang’ın ABD’ye döneceğini belirterek, “Wang, Ağustos 2016’da casusluk suçlamasıyla tutuklandı. Bay Wang’ın bırakılması konusunda görüşmelerde bulunan İsviçre’ye teşekkür ediyoruz” açıklamasını yaptı.

ABD’nin Tahran Büyükelçiliği, 1979’da İranlı öğrenciler tarafından basılıp 52 ABD’linin 444 gün boyunca rehin tutulmasının ardından kapatıldı. Bu nedenle 1980’den bu yana iki ülke arasında doğrudan diplomatik ilişki bulunmuyor. ABD’nin İran’daki diplomatik görevlerini İsviçre Büyükelçiliği yürütüyor.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle bir yıldan fazla bir süre ABD’de tutuklu olan İranlı bilim adamı Mesud Süleymanı’nın serbest bırakılması karşılığında İran’ın da 2016’da casusluk suçlamasıyla İran’da tutuklanan Çin asıllı ABD vatandaşı Xiyue Wang’ı bıraktığını bildirdi.

Zarif, Twitter hesabından, “Profesör Mesud Süleymani ve Bay Xiyue Wang yakında ailelerine döneceği için memnunuz.  Bu işte yer alan herkese, özellikle de İsviçre Büyükelçiliği’ne teşekkür ediyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.

Princeton Üniversitesi’nden mezun olan Wang (38 yıl), doktorasıyla ilgili araştırmalar yapmak üzere 2016’da geldiği İran’da casusluk suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Çin doğumlu Wang, Harvard Üniversitesi’nde öğrenciyken Özbekistan’a sürekli gidip geliyordu. Ayrıca Afganistan’daki Uluslararası Kızıl Haç Komitesi için Peştuca tercüman olarak çalıştı.

İran mahkemesi, casuslukla suçlanan Wang hakkında 10 yıl hapis cezası verirken, bu karar onu ‘sessiz bir bilim öğrencisi’ olarak nitelendiren meslektaşları arasında şok etkisi yaratmıştı.

Şarkul Avsat