Irak’ta 10 gün içinde üç hükümet karşıtı aktivist suikasta kurban gitti

Irak’taki güvenlik ve sağlık kaynakları, Bağdat’ta dün gece başından üç kurşunla vurulmuş hükümet karşıtı bir göstericinin cesedinin bulunduğunu bildirdi.

Beş çocuk babası Ali-el-Lami’nin (49) cesedi, Bağdat’taki eş-Şeab bölgesinde bulundu.

Hayatını kaybeden protestocunun arkadaşı Tayser el-Atabi AFP’ye verdiği demeçte, başka semtte yaşayan el-Lami’nin Tahrir Meydanı merkezindeki gösterilere katılmak için kız kardeşinin evinde birkaç gün kaldığını söyleyerek, “Ali öğleden sonra kız kardeşinin evine gitmek üzere Tahrir Meydanı’ndan ayrıldı. Fakat birden ortadan kayboldu. Bunun ardından cesedini dün akşam saat 22.00’da eş-Şeab bölgesinde bulduk. Kafasına arkadan üç el ateş edilmişti” dedi.

El-Atabi, eylemlere yönelik suikastlerin büyük olasılıkla yozlaşmış hükümete sadık silahlı milisler tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Bir güvenlik kaynağı ise el-Lami’yi öldüren saldırganların susturucu tabanca kullandıklarını bildirdi.

Adli Tıp da el-Lami’nin üç kurşunla başından vurulduğunu teyit etti.

Ali el-Lami, ölümünden kısa bir süre önce sosyal medya hesabından protestoculara ‘barışçıl’ gösteri çağrısında bulunmuştu.

Ali el-Lami, Irak’ta on gün içerisinde öldürülen üçüncü aktivist oldu.

Bölgede tanınmış aktivistlerden Fehim el-Tai (53), geçtiğimiz Pazartesi günü Kerbela şehrinde düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerden evine dönerken kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından öldürüldü.

Geçtiğimiz hafta da, 19 yaşında aktivist genç kızın cesedi bulundu. Kaçırıldıktan sonra korkunç bir şekilde öldürülen Zehra’nın cesedi evinin önüne bırakıldı.

Zehra’nın babası Ali Selman, “Tahrir’deki göstericilere yiyecek ve içecek dağıtıyorduk. Asla tehdit edilmedik ancak bazı insanlar bizim fotoğraflarımızı çekti. Adli Tıp raporuna göre elektrik şokuna maruz kalmış” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Yine geçtiğimiz hafta genç fotoğrafçı Zeyf el-Hafaci, sabaha karşı Tahrir Meydanı’ndan dönüşünde evinin önünden kaçırıldı.

El-Hafaci’nin akrabalarına göre genç fotoğrafçı annesinin gözleri önünde siyah bir araca zorla bindirilerek bilinmeyen bir yere götürüldü.

Kaçırma veya cinayetlerin arkasında kimin olduğu henüz bilinmiyor.

1 Ekim’den bu yana rejimi devirme amacı taşıyan protesto dalgasına tanık olan ülkede korkutma, kaçırma ve protestocuların öldürülmesine yönelik eylemler artmış gibi görünüyor.

Irak’ta süren protesto gösterilerinde bugüne kadar 450’den fazla kişi öldü ve 20 binden fazla kişi de yaralandı.

Şarkul Avsat