Sudan’ın devrik lideri Beşir 1989 darbesiyle ilgili ifade verdi

Kuzey Hartum Savcılığı, 30 Haziran 1989’da demokratik hükümete karşı askeri darbe yapmakla suçlanan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in ifadesini dün aldı. Öte yandan, Egemenlik Konseyi önceki rejimin etkilerini ortadan kaldırmak için bir komite kurdu. Bu komite aynı zamanda yolsuzlukla mücadele kapsamında da çalışacak.

Beşir, Sudan Başsavcısı Tac es-Sir el-Habr’ın darbeyle ilgili soruşturma için oluşturduğu hukuk komitesine ifade verdi. Beşir’in sorgulanması iki saat sürdü. Beşir, daha önce komiteye ifade vermeyi reddetmişti. Komite, geçtiğimiz günlerde eski Sudan Başbakanı Sadık el-Mehdi’ye yapılan 1989 darbesine katıldıkları suçlamasıyla birçok asker ve sivilin ifadesini almıştı. Sudan’ın devrik lideri Ömer El-Beşir hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturmasında da 14 Aralık’ta nihai kararın çıkması bekleniyor. Savcılığın geçtiğimiz 4 Kasım’da 1989 darbesinin soruşturulması için kurduğu komiteye Başsavcı Seyf El-Yezl Muhammed Sarri başkanlık edecek. Komitede diğer kurumlardan 4 temsilcisi de yer alacak.

Savcılığın kurduğu özel komite, en geç 3 ay içinde raporunu Cumhuriyet Savcısı’na sunmak şartıyla, uygun gördüğü kişilerin yardımını alma yetkisine sahip olacaktır. Beşir, 30 Nisan 1989’dan 11 Nisan 2019’daki halk ayaklanmasına kadar 30 yıl boyunca Sudan’da yönetimde yer aldı. İktidarı döneminde ordu Beşir’in yanında saf tuttu.

Önceki rejimin etkilerini ortadan kaldırmak, yolsuzlukla mücadele etmek ve halkın yağmalanan servetini geri almak için Egemenlik konseyi tarafından kurulan komite 18 üyeden oluşmaktadır. Komiteye, Egemenlik Konseyi üyesi Korgeneral Yasir el-Ata, onun yardımcısı Egemenlik Konseyi üyesi Muhammed el-Fekki Süleyman, Bakanlar Kurulu İşleri Bakanı Ömer Manis, birkaç bakanlık temsilcisi başkanlık yapacak. Egemenlik Konseyi, komiteye, 30 Haziran 1989’da göreve gelen Beşir rejiminin izlerinin ortadan kaldırılmasını öngören kanunda yer alan yetki ve ayrıcalıkları sunuyor.

Egemenlik Konseyi, ayrıca, 5 kişilik bir temyiz komitesinin kurulmasını kararlaştırdı. Komiteye Egemenlik Konseyi üyesi Tümgeneral İbrahim Cabir ve yardımcısı Egemenlik Konseyi üyesi Raca Nikola başkanlık edecek. Sudan Adalet Bakanı Nasreddin Abdulbari komitede raportör olarak görev yapacak. Geçtiğimiz 28 Kasım’da, Sudan’daki Egemenlik Konseyi ve Bakanlar, devrik Beşir rejiminin izlerinin ortadan kaldırılması için bir yasa çıkardı ve Ulusal Kongre Partisi’ni feshedip mal varlığına el koydu.

Sudan makamları savcılık kararı ile 1989’daki darbeye karışan İslamcı Cephe’nin önemli isimlerini Hartum’un kuzeyindeki yüksek güvenlikli Kober Cezaevi’nde tutuyor. Bunların arasında devrik lider Ömer El-Beşir, yardımcısı Ali Osman Muhammed Taha, Avad Ahmed el-Caz, Nafi Ali Nafi, Halk Kongresi Partisi Genel Sekreteri Dr. Ali el-Hac Muhammed yer alıyor.

İlgili bir bağlamda, Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, önceki rejimin politikaları nedeniyle Sudan’ın yolsuzluk ve insan hakları ihlali gibi yıllık olarak hazırlanan listelere girdiğini söyledi. Hamduk, “Söz konusu rejimin politikalarının bedelini halkımız ambargo, iç savaş ve yoksulluk ile ödedi” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Madani Abbas Madani, Başbakan’ın Washington ziyaretinin Sudan’ın terörü finanse eden devletler listesinden çıkarılmasında önemli bir etkisi olduğunu ve bu hedefin gerçekleştirilmesine her zamankinden daha fazla yakın olduklarını belirtti. Dün, Bakanlar Kurulunun olağan toplantısının ardından basına açıklamalarda bulunan Abbas Madani, “Bazı sorunlar var ancak bu sorunlar önümüzdeki dönemde Amerikan yönetimi ile hızlı bir şekilde çözülebilir. Kabine, Başbakan Abdullah Hamduk’un ABD ziyaretinin sonuçlarına ilişkin açıklamalarını ve Maliye ve Ekonomi Bakanı İbrahim el-Bedevi’nin 2020 bütçe yönetimi programı için hazırladığı raporu dinledi” dedi.

Şarkul Avsat