Suudi Arabistan’ın doğduğu tarihi kent Diriye turizm merkezi oluyor

Suudi Arabistan başkenti Riyad’ın tarihi, turistik ilçesi Diriye, artık insanların yalnızca fotoğraf çektirdiği tarihi bir mekan değil, aksine Riyad Turizm Sezonu’nun başlamasıyla birlikte başkentin en gürültülü yerlerinden biri.

Riyad Turizm Sezonu’yla birlikte başlayan Diriye Sezonu, meşhur “kum savaşlarına” ev sahipliği yapıyor.

Spor sezonu takvimi, geçtiğimiz kasım ayında düzenlenen Formula E yarışıyla başlamıştı. Ardından dünyanın en ünlü tenisçilerinin katıldığı “Diriye Tenis Kupası” turnuvaları ve 2020 Tokyo Olimpiyatları’na hak kazanmak için yarışan seçkin binicilerin katıldığı engelli atlama binicilik müsabakaları düzenlendi.

Diriye’de geçen ay düzenlenen Formula E yarışları (Diriye Sezonu)

Tüm bunlar hâricinde, bu güzel şehrin tarihi hakkında ne biliyorsunuz?

Diriye ve ed-Duru

Diriye, ismini Hanife Vadisi’ni yurt edinmiş ed-Duru kabilesinden alıyor. Kabilenin yöneticilerinden biri olan İbn Dara, kuzeni Mani Bin Rabia’yı Necid Ovası’ndan Hanife Vadisi’ne davet etti. Gelip burada yaşamaya başlayan kabile, MS 1446’da buraya Diriye ismini verdiler.

1745’te ise İmam Muhammed bin Suud ve Şeyh Muhammed bin Abdülvehhâb’ın çölün ortasında bir devlet kurmanın tohumlarını atmak için bir araya geldikleri bu bölge ilk Suudi devletinin kurulduğu nokta oldu.

İmam Muhammed bin Suud, Osmanlı-Suudi savaşlarıyla 1818’de yıkılacak olan ilk Suudi devletini Diriye’de kurdu.

Şehrin savaşlar nedeniyle aldığı darbelere rağmen, bu çöl başkentindeki devlet tohumları, ikinci Suudi devletinin kurulması için yeniden yeşerdi. 1819’da Dolu Hükümdarı Muhammed bin Raşid’in eline geçen Diriye’de 1902 yılında ise Kral Abdulaziz bin Abdurrahman burayı geri aldı. Böylece, şu ana kadar devam eden üçüncü Suudi devleti doğmuş oldu.

Diriye tarih mirası

Diriye şehrinde, tarihi beraberinde getiren birçok mekan ve bina bulunuyor. Arabistan Yarımadası’nın önde gelen tarihi yerlerinden biri olan et-Turayf mahallesi de bunlardan biri. Zirâ bu mahalle, Suudi devletinin kuruluşunda yaşanan olaylara şahit oldu. Hatta devletle ilgili çok önemli kararlar buradan verildi. Diriye’nin güneybatı tepelerinde yer alan bu mahalle, yüksekliği nedeniyle şehre tepeden bakıyor. Aynı zamanda Arabistan Yarımadası’nın en büyük saraylarından biri olan Salva Sarayı da burada bulunuyor.

Eskiden maliye bakanlığını temsil eden “Beytu’l Mal” gibi devlet binaları, İslami ilimler eğitimiyle meşhur olan Büyük Muhammed bin Suud Camisi, tüccarlar ve hacıların konakladığı Mudi Hanı da Diriye’nin sahip olduğu tarihi mekanlardan bazıları.

Diriye’de aynı zamanda Sosyal Yaşam Müzesi, Salva Sarayı Müzesi, Beytu’l Mal Müzesi, Tarım Müzesi ve Askeri Müze gibi müzeler de bulunuyor.

Diriye’nin doğası, insanlar için gurur ve güç kaynağı oldu

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre Suudi Arabistan devletinin tohumlarını atan İmam Muhammed bin Suud’un soyu, İslam’dan önce Hanife Vadisi olarak bilinen Ard Vadisi’nde kendi devletlerini kuran Beni Hanife’ye dayanıyor. Bu devletin başında ise Hanife bin Lüceym bulunuyordu.

Şarkul Avsat