Time “Yılın Kişisi”ni bugün açıklıyor: Finalde Suriyeli Kürt gruplar var mı?

Time dergisi 2019 için “Yılın Kişisi”ni ilan etmeye hazırlanıyor.

Dergi tarafından 1927’den bu yana her yıl düzenlenen ödül için 10 aday arasında ABD Başkanı Donald Trump, ABD Kongresi’nin Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve iklim değişikliği aktivisti Greta Thunberg de bulunuyor.

Amerikan dergisi Time, kazananları iyi ya da kötü “yıl içinde yaşanan olaylara en çok damgasını vuranlar” arasından seçiyor.

Dergi geçen yıl, öldürülen Washington Post muhabiri ve Suudi muhalif Cemal Kaşıkçı’nın da aralarında bulunduğu, eziyet görmüş bir grup gazeteciyi “Yılın Kişisi” seçmişti.

Bu yılın galibi çarşamba günü NBC’nin sabah programı Today’de açıklanacak. Listede yer alan adaylar şunlar:

Donald Trump

Üst üste dördüncü kez “Yılın Kişisi”ne aday gösterilen ABD Başkanı, daha önce 2016’da bu unvanı kazanmıştı.

Nancy Pelosi

Dünyanın en üst düzey kadın politikacılarından biri olan Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Trump’ın azledilmesi soruşturmasında kilit isimlerden biri durumunda.

“İfşacı” 

Kimliği bilinmeyen CIA ifşacısı, Trump’ın Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy’le kurduğu ilişkilerden şikayetçi olduktan sonra azil soruşturmasını tetikledi.

Rudy Giuliani

Ukrayna skandalına adı karıştırılan Trump’ın kişisel avukatı Giuliani, 2001’de New York Belediye Başkanı’yken 11 Eylül saldırılarına verdiği tepkiden dolayı Time’ın ödülünü kazanmıştı.

Şi Cinping

Çin Devlet Başkanı Şi, şiddetli ticaret savaşı ve Hong Kong’da devam etmekte olan ölümcül protestolar nedeniyle bu yıl Trump’la anlaşmazlık içinde.

“Hong Kong Protestocuları”

Göstericiler, başlangıçta suçluların Çin’e iade edilmesini öneren yasa tasarısıyla birlikte patlak veren ve aylardır süren kargaşanın ardından manşetlere oturdu.

Megan Rapinoe

Bu yıl Kadınlar Dünya Kupası’nı kazanmaları için ABD’ye ilham veren futbolcu Rapinoe, LGBT+ hakları ve eşit ücret için önde gelen bir aktivist.

Jacinda Ardern

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, mart ayında Christchurch kentinde gerçekleşen cami saldırılarından sonra silahların kontrol altına alınması konusundaki güçlü duruşuyla geniş çapta övgü aldı.

Greta Thunberg

16 yaşındaki aktivist, küresel çapta iklim grevine ilham olurken, Birleşmiş Milletler’de (BM) çevresel kriz konusunda harekete geçilmesini isteyen etkili bir konuşma yaptı.

Mark Zuckerberg

Sosyal paylaşım platformu Facebook’un kurucu ortağı Zuckerberg, platformun siyasi reklamları ve kullanıcı verileriyle ilgili tartışmaların egemen olduğu çalkantılı bir yıl geçirdi.

Time dergisi, her yıl seçtiği ‘Yılın Kişisi’ için bu sene Suriyeli Kürtleri de aday göstermişti ama Kürtler finale kalamadı.