Yemen’de 15 bin sivilin hayatına mal olan savaş

Yemen İnsan Hakları İhlallerini İzleme Birliği (YCMHRV) tarafından yapılan açıklamada, Husilerin, meşru hükümete yaptığı darbeden bu yana 15 bin sivilin hayatını kaybettiği, yaklaşık 23 bin sivilin ise yaralandığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 71’inci yıl dönümü vesilesiyle her yıl 10 Aralık’ta kutlanan İnsan Hakları Günü’nde yayınlanan raporda, Husilerin Yemen’de 21 Eylül 2014’te gerçekleştirdikleri darbeden geçtiğimiz Ekim ayının sonuna kadar ölen sivil sayısının 15 bin 420, yaralı sayısının ise 22 bin 916’ya ulaştığı belirtildi.

6 BİN 353 ÇOCUK SİLAH ALTINA ALINDI

Raporda, ayrıca şu ana kadar 4 bin 272 kişinin kaçırıldığı ve 6 bin 353 çocuğun silahaltına alındığı bildirildi. Yine rapora göre Husilerin Yemen genelinde döşedikleri mayınların patlaması sonucu bin 300 sivil hayatını kaybetti. Rapor, tüm bunların sonucunda Husilerin uluslararası insan hakları ilkelerini açıkça ihlal ettiğine işaret etti.

Öte yandan tüm dünyanın İnsan Hakları Günü’nü kutlayan YCMHRV, Yemen’in Husilerin devlete yaptığı darbenin bir sonucu olarak başlayan ve 5 yıldır devam eden savaş süresince insan haklarıyla ilgili trajik durumlara sahne olduğunu vurguladı.

YCMHRV, uluslararası topluma bu ihlallere son vermeye, Yemen’de insan haklarına yönelik ciddi ihlallerle ilgili rolünü tarafsız, bağımsız ve etkin bir şekilde üstlenmeye, müdahale etmeye, bu suçların faillerini caydırmak ve suçları azaltmak için önlemler almaya çağırdı.

Ayrıca Husilere de sivillerin etkilendiği tüm ihlalleri derhal durdurma çağrısında bulunan YCMHRV, aralarında çocukların, kadınların, yaşlıların, politikacıların, gazetecilerin ve aktivistlerin olduğu tüm keyfi olarak gözaltına alınan ve zorla tutulanların serbest bırakılmasını istedi.

Şarkul Avsat