Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Kuveyt Emiri, Katar krizini çözme çabalarını sürdürüyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan bin Abdullah, “Kuveyt Emiri’nin Körfez krizi konusunda çabalarını” sürdürdüğünü ifade etti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan bin Abdullah, dün, Körfez Zirvesi’nin ardından düzenlenen basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, Kuveyt Emiri’nin Körfez krizi konusunda yürüttüğü çabalara değindi. Bakan açıklamasında, Kuveyt Emiri’nin çabalarını sürdürdüğüne belirterek, diğer dört ülkenin de bu çabaları desteklediğini söyledi.

Suudi Bakan, Körfez Zirvesi toplantısı ve öncesinde bakanlar ile gerçekleştirilen hazırlık toplantılarının, tüm taraflar için birçok konunun tartışılması noktasında önemli olduğuna dikkati çekti.

Bakan, önceki zirveye ev sahipliği yapan Umman Sultanlığı’na teşekkür ederek, bir sonraki zirveye ev sahipliği yapması planlan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ise başarılar diledi. Körfez Zirvesi’nde, konseye üye devlet liderlerinin tüm alanlardaki entegrasyon ve ortaklılığı sağlamayı amaçlayan bir çok konunun ele alındığını da belirten Bakan Abdullah, liderlerin KİK’in uyumunu ve gücünün önemini teyit ettiğini bildirdi. Körfez Zirvesi toplantısında,  uluslararası ve bölgesel konuları ele alarak ortak Körfez hareketine teşvikin amaçlandığını söyleyen Suudi Bakan, bu kapsamda önemli görüşmelerin gerçekleştirildiğini ifade etti.

KİK GENEL SEKRETERİ’NDEN KATAR AÇIKLAMASI

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyyani ise Kuveyt Emiri’nin Katar krizini çözme konusuyla ilgili yaptığı açıklamada, krizin başlamasından bu yana Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın arabuluculuk rolü üstlendiğine dikkati çekti. Raşid ez-Zeyyani açıklamasında, KİK üyesi liderlerin, gösterdiği çaba için Kuveyt Emiri’ne teşekkür ettiğini söyledi.

KİK Genel Sekreteri dün gerçekleştirilen toplantının atmosferini başarılı olarak nitelendirdi. Körfez ülkelerinin liderlerinin her zaman gösterdiği anlayıştan ötürü gurur duyduğunu belirten Zeyyani, zirvenin, Körfez vatandaşlarının çıkarlarına ilgi duyan dost ülkeler arasında yapılan bir toplantı olduğunu aktardı.

İRAN SORUNU

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan bin Abdullah, İran hakkında ise Tahran rejiminin herhangi bir barış projesini hak etmediğini, çünkü Tahran’ın ilk olarak bölgedeki terör ve terörist gruplara desteğini durdurması gerektiğini ifade etti. Körfez’deki gemilere yapılan saldırılara dikkati çeken Bakan, İran’ın saldırganlıktan vazgeçmesi durumunda istişare yapabileceklerini dile getirdi.

Faysal bin Ferhan bin Abdullah, İran’ın, bölgedeki güvenlik ve istikrar için tehdit olduğunu belirterek, Körfez ülkelerinin de bu konuda hem fikir olduğunu, bunun için uygun yöntem ve mekanizmaları ele almak gerektiğine atıfta bulundu.

BAHREYN’DEN KATAR ELEŞTİRİSİ

Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed Al Halife, Katar’ın Arap Dörtlüsü (Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır) ile yaşadığı krizi sonlandırma konusunda ciddi olmaması nedeniyle üzgün olduğunu söyledi.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Bakan Şeyh Halid, Katar’ın Riyad’daki Körfez Zirvesi’nde bu konuda ciddiyetsiz davrandığını belirterek, KİK Yüksek Kurulu’nun 40’ıncı oturumuna krizin çözülmesine katkı sağlayabilecek hiçbir yetkisi olmayan birinin gönderildiğine dikkat çekti.

Bakan, Katar’ı boykot eden dört ülkenin, 5 Temmuz 2017’de Kahire toplantısında açıkladıkları altı maddeye dayanarak meşru taleplerine tam olarak bağlı kaldıklarını söyledi.

Söz konusu altı madde, “terör ve her türlü aşırıcılıkla mücadele, teröristlere finansman ve barınak sağlamanın reddedilmesi, kışkırtma, nefret ve şiddetten vazgeçme, diğer ülkelerin içişlerine müdahale etmeme, 2013 Riyad Anlaşması’na tamamen uyma” gibi şartları içeriyordu.,

Şarkul Avsat