Suudi Arabistan’da sigaranın tadı değişti, bakanlık tütün şirketlerini açıklama yapmaya çağırdı

Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanlığı ile Suudi Arabistan Gıda ve İlaç Otoritesi (SFDA), dün, sigara ambalajlarındaki değişikliğin ardından yaşanan tat şikâyetleri nedeniyle tütün şirketlerine, bu konuda tüketicileri bilgilendirici açıklamalar yapmaları çağrısında bulundu.

Yapılan bu çağrı, yakın bir zamanda tüketiciler tarafından yapılan şikâyetlerin ardından geldi. Tüketiciler, yeni ambalaj uygulamasına geçildikten sonra tütün ürünlerinin tatlarında bir değişiklik olduğunu belirtti.

Bakanlık ve SFDA tarafından yapılan açıklamada, bu hafta başında Suudi Arabistan’daki sigara tedarik eden tütün şirketleri, acente ve temsilcilikleri ile görüşüldüğü belirtildi. Açıklamada, tüketiciler tarafından yapılan şikâyetlerin ilgililere ulaştırıldığı, normal ambalajlardan yeni ambalaja geçildikten sonra ürünlerde herhangi bir değişim olup olmadığı konusunda açıklama yapılmasının beklendiği aktarıldı.

Yapılan açıklamada, şirketlerin, ürünlerin Suudi Arabistan tarafından uygulanan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi şartlarına uygun olarak üretildiği ve ambalaj tasarımından başka bir değişiklik yapılmadığının vurgulandığı bildirildi.

Bakanlık ve SFDA, şirketlerin bu açıklamasının tüketicilerin ortaya koyduğu veri ve gözlemlere göre yeterli olmadığını, şirketlerin yeni ambalajdan önce ve sonrasındaki sigara bileşenlerini açıklamak zorunda olduklarına dikkati çekti. Açıklamada, sigara bileşenlerinin kaynakları, kullanılan kâğıt ve filtreler, sigaraların Suudi Arabistan’a ihraç edilmeden önceki üretim ve paketleme yeri gibi birçok bilginin yanı sıra, tat değişiminin nedenlerinin netleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, şirketlere, tüketicilere sigaraların tadının neden değiştiğine dair açıklama yapılması için önümüzdeki haftanın son tarih olarak verildiği aktarılırken, tüm rapor ve şikâyetlerin sosyal medya aracılığıyla takip edildiği belirtildi.

Suudi Arabistan Gıda ve İlaç Otoritesi, sigaraların tadı ve kalitesi hakkında çalışma yürütülmesi için yerel pazarda bulunan 7 farklı tütün türünün test edilmesi için uluslararası bir laboratuvara gönderildiğini, sonuçların netleşmesinin ardından kamuoyu ile paylaşılacağını açıkladı.

Ticaret Bakanlığı ve SFDA tarafından yapılan açıklamada, yeni ambalaj uygulamasına geçildikten sonra yetkililerin tüketicilerin tütün ürünleri ile ilgili yaptığı yorumları yakında takip ettiği aktarılırken, sigaralarda belirlenen maddelerin haricinde şirketlerin değişik yaptığının kanıtlanması halinde tüketicilerin haklarının korunacağı ve en sert önlemlerin alınacağının altı çizildi. Laboratuvar sonuçlarında tütün ürünlerinin bileşenlerinde değişikliklerin bulunduğu kanıtlanırsa, suçluların ilgili birimler tarafından en ağır cezaya tabi tutulacakları vurgulandı.

Şarkul Avsat