(Arşiv)

Gazze ekonomisi İsrail kuşatması nedeniyle kötüleşmeye devam ediyor

Gazze’deki İş Adamları Derneği 16 Aralık’ta, 12 yıldır devam eden İsrail ablukası nedeniyle şehir ekonomisinin büyüme gösteremediğine dair şok edici veriler yayınladı. Dernek Başkanı Ali el-Hayek yayınladığı bildiride, Gazze ekonomisinin devam eden İsrail ablukası, Filistin’deki iç bölünme, sınırlı hükümet müdahaleleri, uluslararası yardım ve bağışlar sonucunda 2019 yılında gözle görülür bir gelişmeye tanık olmadığını açıkladı.

Hayek, durumun böyle devam etmesi ve başta “işsizlik, yoksulluk ve gıda yetersizliği” olmak üzere krizin kötüleşen etkilerinin azaltılmaması halinde ekonomik ve toplumsal koşulların 2020 yılında daha da kötüleşeceğine dikkat çekti.

Ali el-Hayek, Gazze piyasalarındaki likidite sıkıntısı nedeniyle yaşanan durgunluk, üretici sektörlerin ve fabrikaların faaliyetlerinin tamamen durması, benzeri görülmemiş hammadde eksikliği ve ihracat yasağının yanı sıra kuşatma yıllarında meydana gelen maddi zararların tazmin edilmemesinden de şikayet etti.

Dernek Başkanı, “2019 yılında çoğu faaliyette büyüme oranının sıfır olduğu ekonomik bir finansal gerçeklikten bahsediyoruz. Filistin Bankacılık Sektörü tarihindeki en yüksek seviyeye ulaşarak yaklaşık 1,158 milyar dolar değerindeki çekleri geri aldık” dedi. Gazze’deki özel sektörün yıllardan bu yana en büyük çöküşe tanık olduğunu belirten Ali el-Hayek, 2006 yılındaki İsrail kuşatması başlamadan önceki yüzde 80 oranına kıyasla Gazze Şeridi’nin yaşadığı özel koşullar nedeniyle işletme kapasitesinin yüzde 15’ten daha düşük bir seviyeye gerilediğine dikkat çekti.

Hayek, Gazze Şeridi’nin, ekonomik kalkınma, içme suyuna ve elektriğe erişim imkanı açısından daha büyük zorluklarla karşılaşacağı uyarısı yapan Birleşmiş Milletler (BM) raporun işaretle “Bu ciddi meselenin önlenmesi için tüm yerel ve uluslararası taraflardan acil müdahale gerekiyor. Bu trajedinin sonlandırılması için gerekli önlemler alınmalıdır” dedi.

Ali el-Hayek ayrıca, “Gazze’deki kuşatmayı kaldırma, tüm sınır kapılarını açma, hareket, seyahat, ithalat ve ihracat serbestliği sağlama, yasaklı mal listesini iptal etme ve sanayi sektörünün faaliyetlerini engellememe” çağrısında bulundu.

Şarkul Avsat