Dubai, Orta Doğu’nun dijital başkenti oldu

Smart Dubai, 2019 yılının sonlarına yaklaşırken Dubai Emirliği’nin yıl boyunca akıllı dönüşüm alanında elde ettiği başarılar sayesinde, prestijli uluslararası raporlarda belirtilen Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgeleri arasında öncülük ettiğini ve Orta Doğu’nun dijital başkenti olmaya hak kazandığını ortaya koydu.

Dubai, akıllı şehirler sıralamasında büyük küresel şehirlerle ilgili raporlarda öne çıkarken, teknik yeteneklerini ve akıllı dönüşüm çemberini tüm yönetici ve hizmet sektörlerini içerecek şekilde genişletmek için çalışmaya devam ediyor.

YAKINDA HAYATA GEÇİRİLECEK BİRÇOK PROJE VAR

Dubai Veliaht Prensi Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Raşid Al Mektum, tüm göstergelerin bu alandaki onaylanan plan ve programların başarısını gösterdiğini doğruladı ve Dubai hükümetinin, Dubai Hakimi Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum’un Dubai’yi dünyanın en zeki şehri haline getirmeye yönelik vizyon ve hedeflerine ulaşmada istikrarlı bir şekilde ilerlediğini belirtti.

Mektum, dünyanın en akıllı şehirleri arasında Dubai hükümetinin ön sırada yer almasında hükümetin çeşitli bölümlerinde ve kurumlarında Dubai’ye katkıda bulunan herkese takdir ve teşekkürlerini ifade ederek, Smart Dubai’nin çabalarına ve bu konudaki katkılarına övgüde bulundu. Ayrıca, “Dubai’deki tüm devlet kurumlarının çalışmalarıyla çeşitli zorlukların üstesinden gelmek için herkes işbirliği yaptı. Dünyadaki akıllı şehirler saflarında liderliğimizi doğrulayan daha ileri düzeyde işbirliği ve koordinasyon düzeyleri ve daha fazla girişim ve projeler planlıyoruz. Yakında bunu gerçekleştireceğiz” dedi.

HEDEF: DÜNYADA İLK SIRADA YER ALMAK

Dubai, aynı alanda dünyada öne çıkan başarılarına ek olarak, MENA bölgesindeki akıllı bir kentin dijital dönüşümü için bir adım attı. Bu başarılar, “Smart Dubai” ile hükümet ve özel sektörden ortaklar arasında, çeşitli düzeylerde, bölgedeki ilk şehir olma ve akıllı bir şehre dönüşme girişimini başlatan dünya şehirlerinin ön saflarında yer alan işbirliğinin bir sonucu olarak geldi.

Smart Dubai Genel Müdürü Dr. Ayşe bint Butti bin Bişr yaptığı açıklamada, “Dubai için başarılarla dolu bir yılın sonuna yaklaşıyoruz ve hükümetten ve özel sektörden tüm ortaklarımızla birlikte bu ekibin başarısını tamamlayan entegre ekibin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Dubai Hakimi Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum’un vizyonu ve Dubai Veliaht Prensi Şeyh Hamdan bin Muhammed Al Mektum’un direktifleri sayesinde, küresel yarış noktalarının çoğuna ulaşmak için ortaklarımızla işbirliği içinde, Dubai’nin akıllı dönüşüm yolculuğunu sürdürmeye devam ediyoruz” dedi.

Sözlerinin devamında, “Tutkumuz yalnızca bölge düzeyindeki ilk sırayı korumak değil, aynı zamanda bir bütün olarak dünyadaki şehirler düzeyinde ilk sırayı elde etmek” şeklinde konuştu.

Dünyada bu alanda uzmanlaşmış en büyük akademik otoritelerden biri olan Uluslararası Yönetim Geliştirme Enstitüsü (IMD) Uluslararası Rekabet Edebilirlik Merkezi, Ekim ayında yayınlanan Akıllı Şehirler Endeksi 2019’da MENA bölgesindeki kentler arasında Dubai’ye liderlik sağlamıştı. Dubai dünyanın dört bir yanından 102 şehir dahil olmak üzere sıralamada Paris, Roma, Brüksel, Tokyo ve Pekin gibi birçok büyük kenti geride bıraktı.

Geçtiğimiz Şubat ayında Dubai, Glasgow Üniversitesi tarafından yayınlanan ve 27 ülkeyi kapsayan “2019 Akıllı Şehirler Endeksi”nde Orta Doğu ve Kuzey Afrika şehirlerinde öne çıktı ve Los Angeles, Stockholm, Melbourne, Tokyo, Vancouver, Viyana, Şangay, Kopenhag, Pekin ve Brüksel gibi büyük küresel şehirler arasında dünya genelinde 14. sırada yer aldı.

KAĞITSIZ HÜKÜMET

Ekim ayında Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Raşid Al Mektum, “Dubai Now” uygulamasının tüm müşteri hizmetlerinde uygulanması konusunda devlet kurumlarına direktifler verdi. 12 Aralık 2021’e kadar Dubai’deki devlet işlerinin kağıtsız dönüşümünü tamamlamak için bireysel müşteri uygulamalarını aşamalı olarak kapatmak ve yeni uygulamaların geliştirilmesini sınırlamak için çalışılmasını istedi.

Dubai, “Dubai Kağıtsız İşlem Stratejisi” ile, 19 devlet kurumunda devlet işlemlerinde harcadığı 158 milyon kağıdı kullanmamayı başardı ve elde edilen tasarruf, büyük bir olumlu çevresel etki ortaya koyarak 19 bin ağacın kurtarılmasına denk 684 milyon dirhem kazanç olarak gerçekleşti. Ekim 2019’un başından itibaren, “Dubai Now” uygulaması yoluyla sağlanan akıllı hizmetlerin sayısı, 30 katılımcı kuruluş tarafından sağlanan 88 hizmete ulaştı.

YAPAY ZEKA ETİĞİ

Yapay zeka alanında Dubai, şehirdeki gerçekçi kullanım vakalarını geliştirmelerine yardım etmek için akıllı kurumlarla işbirliği yaparak devlet kurumlarına yardımcı olacak bir yapay zeka stratejisi ve laboratuvarı başlattı ve ilk olarak Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde ve dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde birinci oldu. Dubai, yapay zekanın etik kurallarına ilişkin ilk kılavuz ilkeleri ve onu kolayca uygulamak isteyenlere yardımcı olacak bir kullanım kılavuzu geliştirerek dünya şehirleri arasında ön sırada yer aldı. Dubai aynı zamanda, seçkin bir grup devlet ve özel sektör uzmanını içeren yapay zeka etiği ve rehberlik uygulamalarına yönelik bir yönetim kurulu kuran ilk bölge oldu, 10 devlet kurumu ile işbirliği içinde yapay zeka teknolojisinin kullanımıyla alakalı 43 vakayı icad etmeyi başardı.

DÜNYADA BİR İLK OLARAK VERİ GİRİŞİMİ

Dubai, bir veri kurumu başlatan ve veri açma ve paylaşma sürecini düzenleyen bir yasa ve politikalar yayınlayarak, dünyadaki en yenilikçi ve kapsamlı veri girişimini başlatan bölge olarak, MENA bölgesi için dijital bir sermaye açısından konumunu güçlendirdi. Aynı zamanda açtığı Dubai Pulse platformu ile veri kümelerini görüntülemek ve indirmek için iki milyondan fazla ziyaretçi çekti.

Dubai ayrıca, bir ilk olarak “verinin ekonomik etkisi” ile ilgili bir rapor yayınlamasını başlattı. Bu, Dubai’de kamu ve özel sektörde veri yayınlama ve alışverişi işlemlerinin 2021 yılına kadar her yıl emirlik GSYİH’nın toplam katma değerinde 10,4 milyar dirhem artacağını gösterdi. Hükümet verilerinin kendi içinde yayınlanması, 2021 yılına kadar toplam katma değerinde yıllık

6,6 milyar dirhem artışına yol açacak, 2021 yılına kadar Dubai Emirliği GSYİH’nın yüzde 0,8’ine eşdeğer olacak.

BLOCK CHAİN KÜRESEL BAŞKENTİ

Dubai, 2020 yılına kadar Block Chain ağındaki devlet işlemlerini (bu teknolojiyle uyumlu olarak) devredeceğini açıklayan ilk şehir olma stratejisini başlatarak dünyaya öncülük etti. Dubai ayrıca, 2019 Kasım’da Barselona’da düzenlenen akıllı şehirler için düzenlenen dokuzuncu küresel konferansta, “Block Chain Geleceği için Dubai Konseyi” aracılığıyla “Block Chain Teknolojisini Uygulamak İçin Dubai Politikaları” başlıklı bir zirve başlattı. Ayrıca Block Chain teknolojisini uygulamaya yönelik 26 vaka ortaya koydu.

AKILLI ŞEHİRLERİN KÜRESEL AĞI

Mayıs 2018’de Dubai, yalnızca bölge düzeyinde değil, aynı zamanda küresel olarak da türünün ilki olan “Akıllı Şehirler için Küresel Ağ” ı başlattı ve ağ şu anda 490 şehir lideri üyesini, uzmanı ve akıllı şehirler ile ilgilenenleri içeriyor.

Dubai’deki bazı devlet kurumları, dünya çapında akıllı dönüşüm alanında emsallerini destekleyen, özellikle de halk için hayati öneme sahip alanlarda önemli başarılar elde etti. Dubai Polisi bu yıl, “Drivee-thru” sistemine sahip haftanın yedi günü 24 saat kesintisiz ve insan müdahalesi olmadan halka hizmet veren dünya çapında ilk akıllı polis karakolu olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi

Al Bayan