Suudi Arabistan halkı, tasarlanan yeni pirinç tabağı ile israfı azaltıyor

Suudi Arabistan halkı genellikle büyük oval tabaklarda pirinç servis ediyor fakat pirincin büyük bir kısmı israf oluyor. Girişimci Mashal Alkharashi, bunu değiştirmek için yemeği daha çok gösteren bir tabak tasarladı.

Tabak, yemeğin daha çok görünmesi için tasarlandı. Gastronomik bir yanılsama ile Suudi Arabistan’da inanılmaz yemek israfına yol açan kültüre yenilikçi bir yol sunuyor.

TABAK SAYESİNDE 30 BİN TON PİRİNÇ TASARRUFU

Körfez genelinde, çok yemek, cömertliğin ve misafirperverliğin kültürel totemi olarak görülüyor. Fakat yemeğin çoğunluğu çöpe gidiyor.

Yapılan takla ortadaki tepe ile orta alan minimalize edilerek, insanlara daha az yemek servis edilecek ve çok miktarda yemek atılmaktan kurtarılacak.

Alkharashi, “Yenilikçi tasarımın orta kısmı yüksek böylece yüzde 30 oranında israfı azaltıyor” diyerek tabağın son yıllarda çok sayıda Suudi restoran tarafından alındığını ve 3 bin tondan fazla pirinç tasarrufu sağladığını da sözlerine ekledi. Alkharashi, “Böylece, israfı önlerken cömertliği koruyoruz” ifadelerini kullandı.

Sınırlı ekilebilir arazi ve oldukça az su kaynakları nedeniyle artan gıda talebini karşılamak için ithalata bağımlı olan Suudi Arabistan, dünya genelinde en yüksek atık oranına sahip.

Çevre, Su ve Tarım Bakanlığının açıkladığı rakamlara göre, Suudi Arabistan’da yıllık ortalama 250 kg yemek çöpe gidiyor. Dünya genelinde bu rakam ortalama 115 kg.

KUTLAMALARDA YEMEK ATIĞI ÇOK FAZLA

Bakanlık, düşük petrol fiyatları nedeniyle devlet kasasını zenginleştirmeyi hedefleyen Suudi Arabistan’a atıkların maliyetinin yıllık yaklaşık olarak 13 milyar dolar olduğunu söyledi. Ekonomist İstihbarat Birimi’ne göre tüketim, açıklanan resmi tahminden çok daha yüksek. Birim, Suudi Arabistan’da her yıl yaklaşık olarak 427 kg atığın olduğunu düşündüklerini belirtti.

Kral Suud Üniversitesi’nden bir akademisyen geçtiğimiz sene araştırma raporunda “Suudi Arabistan’da yaşayan tüm insanlar için gıda maddeleri ve yiyecekler bol miktarda mevcut olduğundan ve yüksek oranda sübvanse edildiklerinden, bölge sakinleri yiyecek için verilenleri kabul ediyor” ifadelerini kullandı.

Düğün ve otellerden fazla yemekleri toplayarak ihtiyacı olanlara dağıtan bir yardım kuruluşu olan Suudi Arabistan Gıda Bankası ya da Etaam, hükümete atığı cezalandırma çağrısında bulunarak şu ifadeleri kullandı: “Restoranlarda, kutlamalarda ve sosyal etkinliklerde yemek israfı inanılmaz… Gelenekten dolayı ihtiyacından fazla yemek sağlanıyor.”

Birkaç yıl içinde büyük petrol rezervlerinin muazzam zenginliğe ulaştığı Suudi Arabistan’da, yemek sadece bir beslenme kaynağı değil aynı zamanda kültürel kimliğin bir ifadesi olarak görülüyor.

Sosyal etkileşimlerin genellikle gıda etrafında döndüğü geleneksel bir toplumda, muazzam yemek gösterimleri konumunuzu ifade eder.

Washington Arap Körfez Ülkeleri Endüstrisinden Kristin Diwan, “Sadece bir nesilde Suudi Arabistan kıtlık koşullarından durum bir anda değişmeye başladı. Bu oldukça sade kültürün zenginliğini sosyal açıdan kabul edilebilir olan konukseverlik ve yiyecek alanına nasıl yansıttığını görmek kolay” ifadelerini kullandı.

Financial Express