Suudi Arabistan’dan Mısır ile stratejik işbirliğini güçlendirme vurgusu

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, dün, Suudi Arabistan Devlet Bakanı Dr. İssam bin Said’i kabul etti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bassam Radi, söz konusu görüşmeye ilişkin şu açıklamayı yaptı;

“Dr. İssam bin Said, Cumhurbaşkanı Sisi’ye Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in iki kardeş ülke arasındaki tarihsel ilişkilerin derinliğini teyit eden, bölgesel ve uluslararası konularda Mısır ile stratejik işbirliği ve yoğun koordinasyon sürecini sürdürme konusundaki kararlılığını içeren bir mesaj getirdi. Cumhurbaşkanı Sisi de kardeşi Suudi Kralı’na saygılarının iletilmesini isteyerek, Mısır ve Suudi Arabistan’ın Arap bölgesinin istikrarının temelini oluşturduğunu vurguladı.”

Radi’nin aktardığına göre Sisi, Mısır’ın, Arap dayanışmasını güçlendirmek ve iki ülke halkının ortak çıkarlarını korumak için Riyad ile Kahire arasında çeşitli alanlarda yapıcı işbirliği ve istişarelerin artmasını beklediğini söyledi.

Şarm eş-Şeyh’de düzenlenen Dünya Gençlik Forumu’nda Sisi, “Bölgenin tekrar istikrara kavuşması hepimizin yararına olsa da herkes konuyu kendi çıkarlarına göre yönetmeye çalışıyor” demiş, bölgede güvenlik ve istikrarın geri kazanılmasının yanı sıra sorunları çözmek için bölge ülkelerine çıkarlarından daha fazlasını yapma çağrısında bulunmuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş ise Kral Selman’ın mesajı ve Sisi’nin yanıtının iki ülke arasındaki ilişkileri aşıp, bölgesel atılımlar ışığında, iki ortak Arap hareketi arasındaki işbirliğini onayladığını ve pekiştirdiğini söyledi.

Karkaş ayrıca, “Riyad ve Kahire ekseninin gücü tüm Araplar için gereklidir” açıklamasında da bulundu.

Şarkul Avsat