Burun sürtüştürme

Birleşik Arap Emirlikleri görgü kuralları

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’ne yolunuz düşerse bu ülkeye özgü görgü kurallarına uymayı ihmal etmeyin. Nezaket ve görgü kuralları konusunda uzman olan Fatima Al Mughani, BAE’nin görgü kurallarını sizler için kaleme aldı.

KAHVE NASIL İKRAM EDİLİR?

Erkeklerin olduğu bir toplulukta, ev sahibi konuklara hoşgeldiniz diyerek buyur ederken sonrasında kahve ikram eder. Konuklara kahve servisi sağdan sola doğru yapılır. Eğer toplulukta yaşlı veya önemli bir kişi varsa kahve önce bu kişilere verilir, sonra servise kalınan yerden aynı şekilde sağdan sola doğru devam edilir.

Kahve servisi yapan kişi fincanı sağ elinde, cezveyi ise sol elinde tutmalıdır. Kahveyi servis eden kişiyle konuk  arasında hafif bir mesafe olmalıdır ve servis yapan kişi servis sırasında öne doğru hafifçe eğilmelidir.

Kahvenin sıcak olması, gelen konuk için saygı ve cömertliğin bir ifadesi olarak hazırlandığını gösterir. Fincanın yarısından azı kahve ile doldurulmalı ve eğer konuk daha fazla kahve istemiyorsa kahveyi içtikten sonra bardağı çevirerek sallamalıdır.

Kahveyi ikram eden kişi ortamda devam eden konuşmaları kesmemeli ve kahve servisi yaparken ayakta olmalıdır.

Kadınların olduğu bir toplulukta kahve servisi yapan kadının başkalarına kahve sunarken oturmasına izin verilir. Herhangi bir toplantıda, konuklar fincanı sağ elini kullanarak almalı ve içtikten sonra aynı eliyle  geri vermelidir. Toplantılarda geleneksel tatlı ve atıştırmalıklar ikram edilmelidir.  Konuk ise sunulan yiyecek veya içecekleri reddetmekten kaçınmalı, saygısını ve takdirini göstermelidir.

EL SIKIŞIRKEN

Kalabalık ortama giren bir kişi, burada bulunan kişilerle  -sağdan sola doğru giderek-  el sıkışmalıdır, eğer ortamda yaşlı ve önemli bir kişi varsa el sıkışmada bu kişilere öncelik verilmelidir.

BURUN SÜRTMEK VE KAFASINDAN ÖPMEK

El sıkışmasının yanı sıra, burun-buruna selamlaşma ve bir kişinin kafasından öpmek selamlaşmanın ve saygı ifadesinin diğer yöntemleridir.

EVE GİRMEDEN AYAKKABILARINIZI ÇIKARIN

Konuklar ve ziyaretçiler, bir BAE sakininin evine girmeden önce ayakkabılarını çıkarmalıdır.

BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAYIN

Bacak bacak üstüne atarak oturmak bir kibir belirtisi olacağından, bu şekilde oturmaktan kaçınmalısınız. Eğer yerde oturucaksanız çömelmemelisiniz.

ÖĞLE YEMEĞİ DAVETİ

Pek çok durumda, misafir öğle yemeğine davet edilir ve ev sahibi yemek servis edildiğinde misafir yemek yemeye başlayana kadar yemeye başlamamalıdır. Ayrıca ev sahibi misafirden önce masadan kalkmamalıdır.

VEDALAŞIRKEN

Konuklar ayrılırken ev sahibi ve diğer kişilerle el sıkışmalı, misafirperverlikleri ve nezaketleri için teşekkürlerini sunmalıdırlar.

The National