Riyad önümüzdeki ay sanat ve yapay zeka yarışmasına ev sahipliği yapacak

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad, 23-25 Ocak tarihleri arasında farklı milletlerden sanatçılar ve yapay zeka uzmanlarını bir çatı altında toplayacak olan Artathon Yarışması’na ev sahipliği yapacak.

Hackathon ile sanat (İngilizcedeki art) kelimesinin türetilmesiyle Artathon ismi verilen yarışmada yapay zeka ile sanat eserlerinin üretilmesi amaçlanıyor.

Yapay Zeka Küresel Zirvesi’nin girişimi olan program, 23-25 ​​Ocak tarihleri ​​arasında 300 delegeden oluşan 20 ekibin seçmeleriyle başlayacak.

Seçilen ekipler, 26 Ocak’tan 30 Mart’a kadar görsel sanatlar ortaya koymak için yoğun bir geliştirme programına katılacak.

Yapay zeka alanında uzman uluslararası hakem komitesi, Artathon ekipleri tarafından üretilen en iyi 10 sanat eserini seçecek.

Artathon aracılığıyla üretilen en iyi 10 sanat eserine nakit ödül verilecek ve ilk üç ekip 500 bin Suudi Arabistan Riyali’ni (133 bin dolar) paylaşacak.

Söz konusu eserler, 30-31 Mart tarihlerinde Riyad’da gerçekleşecek Yapay Zeka Küresel Zirvesi kapsamında sergilenecek.

Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zeka Komisyonu Başkanı Dr. Abdullah bin Şerif el-Gamdi yarışmaya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Artathon, Suudi Arabistan için ilk yapay zeka sanat programı olacak. Dünyanın her yerinde insanların ve makinelerin yapay zeka, makine öğrenimi, görüntü analizi ve yeni dijital sanat eserleri yaratmak için diğer dijital teknolojiler kullanarak yaptığı bir ‘AI Art’ (Yapay zeka ve sanat) hareketi var. Yarışmayla Suudi Arabistan’ı yapay zekaya dayalı sanatı geliştirme alanında yeni bir küresel merkez haline getirmeyi hedefliyoruz.”

Artathon’un yaratıcı ve eğlenceli bir etkinlik olduğunu dile getiren el-Gamdi, aynı zamanda yapay zekanın dünyayı ve geleceği değiştirmeye nasıl katkıda bulunduğunu göstermeyi amaçladıklarını belirtti.

El-Gamdi, Artathon’un Suudi Arabistan’ı yapay zeka konusundaki küresel tartışmaların merkezine koyacak olan Yapay Zeka Küresel Zirvesi’nin hedeflerini yansıttığının altını çizerek bu teknolojinin yeni alanlarda kullanımının sadece ticaret ve sanayi ile sınırlı olmadığını, aynı zamanda sanat, kültür ve spor gibi farklı alanları içerdiğine de dikkat çekti.

Yarışmaya katılmak isteyenler, Yapay Zeka Küresel Zirvesi’nin resmi sitesi theglobalaisummit.com üzerinden 7 Ocak tarihine kadar kayıt yaptırabilecek.

Şarkul Avsat