Ünlü İslam alimi Muhammed Şahrûr vefat etti

Ilımlı İslam’ın geleceği hakkındaki tartışma, görüş ve düşünceleriyle tanınan din alimi Doktor Muhammed Şahrûr (Shahrour) vefat etti.

Suriyeli akademisyen, İslam’ı bölgede ve yurtdışında daha iyi anlatmayla ilgili çalışmaları nedeniyle büyük saygı görüyordu.

Pazar günü yazarın Facebook sayfasında şöyle bir yazı paylaşıldı:

“Büyük bir üzüntü ve kederle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin Abu Dabi şehrinde vefat eden Dr. Muhammed Shahrour’un vefatından dolayı yas tuttuğumuzu belirtiriz.”

Şahrûr’un vasiyetine uygun olarak Şam’a gömüleceği bilgisi verildi.

Şahrûr, 1938 yılında Suriye’nin başkentinde doğdu.

Abu Dabi TV’de yayınlanan Ramazan programları, bölgenin en çok izlenen programı oldu. Program, 3 milyondan fazla izleyici tarafından büyük bir ilgiyle seyredilirken, ele aldığı konular nedeniyle internet ortamında şiddetli tartışmalara yol açtı.

Şahrûr, sık sık yüzlerce yıl önce basılan dini metinlerin gerçek bir çevirisinin olmadığını, dolayısıyla bu metinlerin günümüz yaşamıyla uyumlu olamayacağını ve Tanrı’nın istediği gibi olmadığını savunuyordu.

 

Pazar günü, programın yayınlandığı sırada Abu Dabi Medya Genel Müdürü Doktor Ali Bin Tamim, Şahrûr’un mirasının ilham verdiği tartışmalarda yaşamaya devam edeceğini söyledi. Bin Tamim, Şahrûr’u eleştirenlerin onun eserlerini objektif olarak okumadıklarını belirtti.

Bin Tamim, Şahrûr’u “Kur’an’a sadık bir insan” olarak nitelendirerek  ‘’Şahrûr’un eserini okuyan kişi ideolojik bir duruş veya aşırı muhafazakârlıkla karşılaşmaz. O; Kur’an’daki her kelimeyi incelemiş ve anlamını hem Arap dilinde hem de Kur’an bağlamında aramıştır’’ diye konuştu.

Bin Tamim, bu düşünce tarzının Şahrûr’un ölümünden sonra daha popüler hale geleceğine inandığını söyleyerek, Şahrûr’un İslami düşünceyi ve Kur’an analizini yeniden yapma projeleri artık sona erecek mi? Ben öyle düşünmüyorum” diye sözlerine devam etti.

Bin Tamim ayrıca ‘’Gelecek nesillerin Şahrûr’dan etkilenmemesi mümkün değil, çünkü onun sayesinde ilk kez Kur’an’ın basit ve karmaşık olmayan okumalarına tanık olmaya başladık” dedi.

Bin Tamim, oğlu Tarek’in de babasının izinden gideceğini sözlerine ekledi.

The National

Ayrıntılı bilgi için: