BAE’deki Güneş tutulması Dünya’nın sonu değil, tadını çıkarın!

Güneş tutulmasıyla ilgili birçok efsane ve batıl inanç vardır, hepsi de kıyamet günü, ölüm, yıkım ve afetlerden bahseder. Ancak Abu Dabili bir uzay bilimi uzmanı, Dubaili sakinlere 26 Aralık’ta dinlenmelerini ve nadir görülen halkalı güneş tutulmasının tadını çıkarmaları gerektiğini söylüyor.

New York Üniversitesi Abu Dabi Uzay Bilimleri’nde araştırma görevlisi Dimitra Atri ‘’Bölgede görülen son tutulma 172 yıl önce 1847’de yaşandı ve bir sonraki tutulma 83 yıl sonra görülecek’’ diyor.

Geleneksel olarak, birçok kültür;  Güneş’in aniden ortadan kaybolmasını doğal olmayan ve dolayısıyla trajedilere yol açan bir olay olarak yorumlamıştır. Ancak Atri, tutulmaların dünya üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını vurguluyor. Atri “Tutulma sırasında olumsuz olan her şey sadece bir tesadüf. Tutulmayla ilgili söylenen efsaneler, geçmişte astronomi bilgisi eksikliğimizden kaynaklanıyor. Tutulmayla beraber ortaya çıkacak tek belirgin değişiklik, tutulmanın görülebileceği dünyanın bölgelerindeki mevcut sıcaklıkta hafif bir düşüş olmasıdır’’ diyor.

Atri ayrıca, halkalı güneş tutulmasının kaçırılmayacak nadir bir doğa olayı olduğunu, ama bunu seyretmek isteyenlerin gerekli tedbirleri almaları gerektiğini söylüyor. Atri, “Lütfen ne olursa olsun Güneş’e doğrudan bakmayın. Güneş’e bakmak için tutulma gözlükleri kullanılmasını tavsiye ediyorum” diyor.

BAE sakinleri, BAE Uzay Ajansı tarafından düzenlenen ve birkaç gözlem eviyle ortaklaşa düzenlenecek herkese açık gözlemleme etkinliğinde Güneş tutulmasını seyredebilecekler.

Gözlemler, Al Dhafra’daki Madinat Zayed yakınlarındaki Liwa Hills Hotel’de, Qasr Al Sarab Desert Resort ve Abu Dabi’deki Marina Alışveriş Merkezi’nde yapılacak.

Güneş tutulmasını seyretmek için gidebileceğiniz yerler ise şöyledir:
1-BAE Uzay Ajansı, Masdar Şehri
2-Liwa Hills Otel, Madinat Zayed
3-Marina Alışveriş Merkezi
4-Madinat Zayed Parkı
5-Burç Halife  (Bilet ücreti: 82 Dolar)
6-Thuraya Astronomi Gözlemevi  (Bilet ücreti:  19 Dolar)

Khaleej Times