Suudi filmi ‘Irtidad’ uluslararası kısa film festivalinde

Kral Abdülaziz Dünya Kültür Merkezi (Ithra) tarafından finanse edilen yeni Suudi filmi “Irtidad” Fransa’da 31 Ocak – 8 Şubat tarihleri arasında yapılacak 42. Clermont-Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali’nde gösterilecek. Film 9 bin başvuru ve 80 aday arasından seçildi.

Kral Abdülaziz Dünya Kültür Merkezi (Ithra) Sahne Sanatları Başkanı Majed Z. Samman, filmin; merkezin yerel sinema geliştirme girişimlerinden biri olan Saudi Film Days yarışmasının bir parçası olarak sunulduğunu söyledi.

Samman, “Merkezimiz, paha biçilmez yetenekleri tanıyarak ve onları dünya sahnesinin bir parçası olmaya teşvik ederek Suudi Krallığı’ndaki sinema endüstrisini destekliyor” dedi.

FİLMDE SUUDİ ARABİSTAN’IN 2 FARKLI KÜLTÜRÜ ANLATILIYOR

Yönetmenliğini Muhammed Al-Hamoud’un yaptığı film, Suudi Arabistan’ın güney bölgelerinin yerel kültürünü mercek altına alıyor. Al-Hamoud, filmin Suudi Arabistan’ın kırsal bölgelerindeki uzak bir köye kısa bir yolculuğa çıkan yeni evli bir çiftin kendilerini ‘kendi konfor’ bölgeleri dışında bulmalarına odaklanıyor. Yönetmen, filmin; yeni dünyaları deneyimlemenin getirdiği kültürel şoku da gösterdiğini açıklıyor.

Film, çifti tanıtarak ve birbirine zıt geçmişlerini göstererek başlıyor. Kadın, kocasının Jazan’daki uzak bir köyde yetişmesinin aksine, hareketli bir şehir olan Cidde’de büyümüş. Kocanın mütevazı ailesi, geleneksel bir akşam yemeği partisiyle gelinlerinin gözlerini kamaştırmak ister, böylece birbirlerini yakından tanıyabilecektir. Koca; ailesini, karısını kültürel olarak şoka sokmaktan koktuğundan dolayı partiyi daha da basitleştirmeye ikna etmeye çalışıyor.

FİLM, 3 FESTİVALDE GÖSTERİLDİ

‘Irtidad’; Kelime olarak ‘ürperti’ anlamına geliyor. Yönetmen filmin kültür şoku ve farklı bir dünyayı keşfederken ortaya çıkan ilk ürpertinin etrafında döndüğünü söylerken; çevrenin, gidilen yeni yer ve tanışılan yeni yüzlerin neden olduğu ilk keşfin ilişkiler için de bir testi canlandırdığını belirtiyor.

“Irtidad” üç uluslararası festivalde daha gösterildi: Hindistan’daki Kalküta Uluslararası Film Festivali, Estonya’daki Tallinn Black Nights Film Festivali ve Polonya’daki Lublin Film Festivali.

Yönetmen Al-Hamoud, filmin Suudi kültürünü sergilemesinin, dünyanın en prestijli kısa film festivallerinden biri olan Clermont-Ferrand festivalinde adaylığına neden olduğunu da sözlerine ekliyor.

Arab News