BAE’deki Güneş tutulmasından çarpıcı fotoğraflar

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yaşayanlar 172 yıldır BAE’de ilk defa meydana gelen güneş tutulmasını izlenmek için sabahın erken saatlerinde uyandı. Tutulmanın gerçekleştiği anlar anbean görüntülendi.

İnsanlar tutulma olayını güneş tutulması için özel üretilen filtreli gözlüklerle, ülkenin dört bir yanındaki belirlenmiş olan gözlemleme merkezlerinde seyretti.

NADİR GÖRÜLEN DOĞA OLAYI

Halkalı güneş tutulması olarak bilinen doğa olayında; ay, güneş merkezinin önünden geçer ve bu esnada kenarlarında ‘ateş çemberi’ olarak da bilinen parlak halkalar oluşur. Bu durum, ayın Dünya’dan en uzak olduğu zaman ortaya çıkar.

Yaklaşık iki saat süren tutulmanın görüntülenmesi için en iyi zamanın kabaca 07.38’de olduğu bildirildi.

Dubai Astronomi Grubu’ndan Hasan Al Harari, “Ay güneşin önünde hareket edecek, ancak ayın Dünya’dan uzaklığı nedeniyle, sadece kısmen kapanacak ve halka tipinde bir görselin oluşmasına neden olacak. Nadir bir doğa olayı olması nedeniyle, oldukça muhteşem bir deneyim. Bu tür bir tutulmaya sık rastlanmaz” dedi.

DUBAİ’NİN EN YÜKSEK BİNASINDAN İZLENDİ

Tutulmanın gözlemlendiği en iyi noktalardan biri olan dünyanın en yüksek binası Burç Halife’de Dubai Astronomi Grubu tarafından bir etkinlik düzenlendi.

Kalabalık insan grupları, nesiller boyu unutamayacakları bu harika doğa olayına şahitlik etmek için Dubai’deki Mushrif parkındaki Al Thuraya Astronomi Merkezi’nde toplandılar. Çarpıcı doğa olayının gerçekleşmesini detaylı görebilmek için teleskoplar kullandılar ve özel güneş gözlükleri taktılar.

Abu Dabi, Masdar Şehrinde BAE Uzay Ajansı ve Astronomi Derneği tarafından düzenlenen bir etkinlikte yaklaşık 500 kişi biraraya geldi.

Birçok insan böyle bir olaya ilk defa tanık oluyordu, dolayısıyla bu fırsattan en iyi şekilde yararlanmak istiyorlardı.

YÜZLERCE KİŞİYE ÜCRETSİZ GÖZLÜK DAĞITILDI

Ücretsiz güneş gözlükleri ve kitapçıklar BAE Uzay Ajansı ve Astronomi Derneği tarafından her yaştan erkek, kadın ve çocuklara dağıtıldı.

Sık sık “Dikkat edin ve güneşe bakmayın” anonsları yapıldı ve insanlar gökyüzüne doğrudan bakmamaları hususunda uyarıldı.

11 yaşındaki hevesli Zayed Ayman “Evet! Ay’ı güneşin önünde görebiliyorum, güneş ışığı arkasında çok güçlü gözüküyor . İlk kez bir tutulma görüyorum” diye konuştu. Zayed, kuzenleriyle sabahın erken saatlerinde tutulmayı seyretmeye gelebilmek için bir gece öncesinden teyzesinin evinde kalmış. 44 yaşındaki amcası Abdelnaser Abd Rabo ise “Tutulmayı dün sabah radyo dinlerken tesadüfen öğrendim. Daha sonra internette arama yaptım ve uzay ajansının böyle bir etkinlik yaptığını öğrendim” dedi. Abd Rabo’nun eşi ve çocukları da böyle bir olaya tanık olmaktan dolayı oldukça heyecanlı görünüyorlardı ve eşi 41 yaşındaki Ameera Samir, “Çocuklara sabah erken saatte uyanmak isteyip istemediklerini sorduk ve hepsi çoktan hazırlanmıştı bile’’ diye anlatıyor.

Tutulma esnasında izleyenler arasında yoğun duygular yaşandı.

Ailesiyle ve arkadaşlarıyla tutulmaya katılan TJ Button, “Burada yaşayarak aslında ne kadar kutsandığımızı bir kere daha anladım. Dün gece saat 11’e kadar bu olayın olacağını bilmiyordum ve herhangi bir gözlüğüm yoktu, bu yüzden çocukları uyandırmanın ve izlemeye gelmenin bir anlamı olup olmadığını düşündüm. Böyle bir tutulmayı ilk defa görüyorum, daha önce hiç doğru zamanda doğru yerde bulunmamıştım ” dedi.

Michelle Balmer ve kocası Dan olayı Çarşamba gecesi (dün)öğrenmişler. İngiltere’den gelen 39 yaşındaki Pazarlama danışmanı Michelle Balmer “Çöle gitmeyi düşündük, sonra Masdar’a gelmeye karar verdik” diyor. Aston Martin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye başkanı olan 43 yaşındaki Dan Balmer ise “Al Raha Sahili’nde yaşıyoruz, bu yüzden buraya gelmek çok kolay oldu” dedi. Dan Balmer, daha önce muhtelif tutulmalar için İngiltere ve Las Vegas’ta bulunduklarını ve burada üçüncü defa muhteşem doğa olayına şahit olduklarını söyledi.

İşte tutulmadan kareler;

 

The National