Lübnan kıtlık korkusuna karşı buğday yetiştiriciliğine başvuruyor

Lübnan, iki aydan uzun bir süredir ekonomik durgunluk ve siyasi kriz nedeniyle mali ve güvenlik karmaşası yaşıyor. Olası bir kıtlığın yaklaşmasıyla topraklarını kullanmayan köylülere buğday ekerek muhtaçları desteklemesi çağrısında yapıldı.

Noel tatillerinin arifesinde, Lübnan’daki alışveriş merkezlerindeki yiyecek satışlarında sınırlama olduğu görüldü.

Beyrut’ta bir oyuncak mağazasının sahibi ve dört çocuk babası olan Nicolas, “Satışlar çok yavaş. Yılın bu zamanında, genellikle müşteri sayısında patlama olurdu, ancak bu yıl insanlar pahalı hediyeler almak için çok tereddüt ediyorlar ve bu nedenle alışverişlerinde en ucuz olanları seçiyorlar’’ diye konuşuyor.

KÖYLÜLER BUĞDAY YETİŞTİRECEK

Analistler ve siyasi liderlerin olası bir kıtlık uyarısı nedeniyle mevcut korku arttı ve 2020’nin başlangıcı son aylardan daha sert geçeceğe benziyor.

İlerici Sosyalist Parti Başkanı Walid Jumblatt, WhatsApp’tan yurtdışında yaşayan bir Lübnanlıya gönderdiği bir sesli mesajda “Jabal’ın (Lübnan’da Dürzülerin yaşadığı dağlık alanlar) ve tüm ülkenin açlığın eşiğinde olduğunu” söylüyor.

Jumblatt, riskleri ele almak, gıdaları karneyle dağıtmak, buğday, mercimek – fasulye yetiştiriciliğini teşvik etmek ve ilaç stoğu sağlamak için bazı önlemler önerdi.

İlerici Sosyalist Parti üyeleri, yoksul bölgelere giderek ihtiyaç sahiplerine gıda dağıttı. İnsanlar da kıtlığı kolay geçirebilmek için alternatif ürünler düşünmeye başladılar. Bekaa Bölgesi’nde toprak sahibi olan Imad, buğday yetiştirmeye başlayacağını söyledi.

Lübnan’nın güneyindeki bir yaşayan Khadija, “Köy belediyesi, şu anda topraklarını kullanmayan tüm toprak sahiplerini buğday ekerek muhtaçları desteklemesi çağrısında bulundu’’ diye konuşuyor.

NAKİT PARA ÇEKİMİNE SINIR GETİRİLDİ

Geçici Maliye Bakanı Ali Hassan Khalil, kriz nedeniyle ülkedeki maaşların yüzde 50’sinin düşmesine, binlerce insanın işlerini kaybetmesine ve iflas etmesine rağmen ‘’Kamu sektörü çalışanlarının maaşları konusunda endişelenecek hiçbir şeyleri yok” diyerek güvence vermişti.

Salı günü Lübnanlılar, bankaların nakit çekme işlemlerinin bazı bankalarda 100 dolar ile sınırlı olmasından dolayı uzun kuyruklar oluşturdular.

Kuzey Trablus’taki bir bankada, müşteriler Noel tatili arefesinde paralarını çekmek isterken gerginlik yaşandı.

Bazı insanlar, gerginliği azaltmak için ordunun ve iç güvenlik güçlerinin müdahalesini gerektiren politikaları kınamak için bankaların dışında kalabalıklar halinde toplandılar.

Bazı döviz büroları ve karaborsada 1 dolar; 1.507 Lübnan Lirası resmi ve sabit kura yüksek faiz oranları uygulanıyor ve 1 dolar; 2,100 Lübnan Lirasına satılıyor.

Hassan Khalil iki gün önce Lübnan’ın “hükümet olmadan uzun süre yaşayamayacağını’’ belirterek uyarıda bulundu. Khalil, ‘Mevcut talepleri zamanında ele aldık ve Lübnan lirasında çok düşük faiz oranlarıyla hazine bonoları çıkardık, bu da açığı daha önce beklenenden daha fazla artıracak’’ diye konuştu.

“DURUM ETKİLİ BİR HÜKÜMETİN KURULMASIYLA DÜZELECEKTİR”

Ekonomi Uzmanı İssam Al-Jurdi konuyla ilgili olarak ‘’Lübnanlılar paraları konusunda güven duymak istiyorlar, ama mevcut sessizlik korkularını daha da artırdı, bu da insanları konunun bir likidite sorunundan çok daha fazlası olduğuna inanmaya itti’’ diyor.

Salı günü, ulusal, ekonomik ve mali politikaları kınamak için Beyrut’ta Lübnan Bankası’nın dışında onlarca öğrenci toplandı. Öğrenciler, #We_Are_Not_Paying (#Ödemiyoruz) hashtagini taşıyan broşürleri dağıtarak, Lübnanlıları haklarını geri kazanana kadar vergi, ücret ve banka kredilerini ödemeyi durdurmaya çağırdılar.

Bankacılık uzmanı Nassib Ghobril, Lübnanlı işadamları ile yaptığı toplantıda ‘’Etkili bir hükümet, zorlu krize ve kısıtlı bankacılık işlemlerine rağmen, gerekli reform programı üzerinde çalışmaya başlarsa Lübnan hala krizden kurtulabilir’’ diye konuştu.

Ghobril krizin; “Devlete ve bankacılık sektörüne duyulan güvenin eksilmesi, insanlar arasında ciddi bir panik yaratan ve onları evlerinde büyük miktarlarda para tutmaya iten ve likiditenin kesilmesine yol açan programlanmış bir plandan kaynaklandığını’’ belirtiyor.

Ghobril sözlerini ‘’Durum ancak insanlar ve uluslararası toplum tarafından desteklenen ve güvenilen ve reformları uygulamaya başlayan etkili bir hükümetin kurulmasıyla yavaş yavaş düzelecektir’’ diyerek tamamlıyor.

Arab News