Türkiye’nin yerli otomobili tanıtıldı

Türkiye Otomobili Girişim Grubu tarafından geliştirilen ilk yerli otomobil, Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde görücüye çıktı. Otomobilin hem SUV hem de sedan modelleri gösterildi. Erdoğan, fabrikanın TSK’ya ait alanda yapılacağını söyledi.

Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde düzenlenen Yeniliğe Yolculuk Buluşması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımının yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, TOBB başkan ve yardımcıları, TOGG hissedarları, otomotiv endüstrisi, otomotiv tedarik sanayisi, iş dünyasının temsilcileri, medya temsilcileri ile TOGG çalışanları ve yakınlarının katıldığı 2 bin kişilik bir davetli topluluğuyla gerçekleşti.

58 yıl önce üretilen ilk yerli otomobil olan ‘Devrim’ de etkinlikte sergilendi.

Erdoğan ve beraberindekiler Gebze’deki Bilişim Vadisi’ne girdikten sonra Devrim otomobilinin yanına giderek incelemelerde bulundu.

Etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobil fabrikasının Bursa Gemlik’te TSK’ya ait alana yapılacağını söyledi.

“Hayalimiz, tüm hakları ülkemize ait olan, tasarımcılarımızın ve mühendislerimizin emekleriyle yoğrulan, dünyaya adımızı duyuracak bir otomobile sahip olmak” diyen Erdoğan, projede 100’ün üzerinde Türk mühendisin çalıştığını ifade etti.

Yerli otomobil projesi için yurt dışında prestijli işlerde çalışan Türk vatandaşlarının Türkiye’ye dönerek projeye dahil olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bu süreçte sessiz ama derinden gidildi” dedi.

Erdoğan, şunları söyledi:

“Devrim’in hikayesi, aynı zamanda bize hayallerimizin nasıl kabusa dönüştürüldüğünün de örneğidir. Daha önce uçak yapan, motor geliştiren, silah geliştiren müteşebbislerimizin başına ne gelmişse Devrim otomobillerinin başına da aynısı gelmiştir. Kimin adına çalıştığı gün gibi aşikar olan birileri çıkıp diğer projeler gibi bunun da psikolojik olarak sabote edildiğini görüyoruz.

Ülkemizin ilk motor fabrikası teşebbüsünü başlatan, sanayileşme fikrinin yılmaz savunucusu Necmeddin Erbakan hocamızı rahmetle minnetle yadediyorum. Devrim otomobilinin önünü kesmeyi başardılar ama şimdi yaptığımız ‘devrin’ otomobilinin önünü inşallah kesemeyecekler.

Oyunun kurallarını artık biz koyuyoruz. Suriye’de biz koyuyoruz, Libya-Türkiye arasında biz koyuyoruz. Savunma sanayinde biz koyuyoruz

 

Erdoğan, konuşmasında aracın ilk siparişini verdiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı’nın konuşmasını ardından yerli otomobilin SUV ve sedan modelleri tanıtıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tanıtımın ardından SUV modelin sürücü koltuğuna geçerek ilk test sürüşünü gerçekleştirdi.

Erdoğan, araçlara binerek incelemelerde bulundu.

Yerli otomobilin özellikleri

‘Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması’nın fuaye alanında yerli otomobile ait modüler ve elektrikli güç ünitesi sergilendi. Tören alanında segmentinin en uzun aks mesafesine sahip otomobilin teknik özelliklerine ilişkin bilgiler de ilk kez paylaşıldı.

  • Buna göre, Türkiye’nin Otomobili, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak. Doğuştan elektrikli modüler platform ile 300+ ve 500+ kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.
  • Gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketine sahip olan otomobil, 200 beygir güç ile 7.6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.
  • Euro NCAP 5 yıldız seviyesine uyumlu, platforma entegre edilmiş batarya ile yüksek çarpışma dayanımı ve yüzde 30 daha fazla burulma direncine sahip olacak. Araç menziline yüzde 20’ye kadar katkı sağlayan geri kazanımlı frenleme de otomobilin önemli özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor.
  • Araç, geniş kapsamlı şarj altyapısı sayesinde evlerde, ofislerde ve yol üzerindeki istasyonlarda şarj edilebilecek.
  • Ayrıca, “Holografik Asistan” teknolojisi 2023 yılından itibaren dünyada ilk kez Türkiye’nin otomobilinde kullanılmaya başlanacak.  Bu yenilikçi asistan, sıradan bir sanal gösterge panelinin çok ötesinde bir kullanıcı deneyimi yaşatmak amacı ile ileri göz takip algoritmaları ve holografik üç boyutlu görüntüleme teknolojilerinden faydalanacak.

Twitter hesabından test sürüşüyle ilgili paylaşım yapan Erdoğan, “İnşallah 2022 yılında otomobilimizin seri üretime geçmesiyle birlikte on yıllar boyunca kurmuş olduğumuz hayallere kavuşmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

Yerli otomobilin tanıtım etkinliğinde sırasıyla TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Savunma ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıklamalarda bulundu.

TOGG CEO’su Gürcan Karakaş’ın açıklamaları:

“Türkiye’nin özlemini giderme amacıyla çıktığımız yolda, otomobilden daha fazlasını yapmak üzere söz verdik.

Aracımız otonom gidebilen bir araç. Cep telefonunun başına gelen otomotivin de başına gelecek.

“Amacımız, fikri sinai mülkiyeti tamamen Türkiye’mize ait olan bir dünya markası yaratmak”

Şehirlerimiz akıllandıkça, evlerimiz akıllandıkça, otomobilimiz her bir şeyin iç içe olduğu bir bağlantı alanına dönüşüyor.

Geç kalmadınız mı deniliyor. Hayır, doğru zamanda yola çıktık. Zaman değiştikçe kurallar da değişiyor. Artık yaratıcı olan, kullanıcıyı faaliyetlerin merkezine koyan şirketler başarılı oluyor.

Amacımız, fikri sinai mülkiyeti tamamen Türkiye’mize ait olan bir dünya markası yaratmak.

Bu projeye başlamadan önce 18 şirketi iyi yönleriyle, kötü yönleriyle inceledik. 15 yıllık kapsamlı bir plan hazırladık. Hemen akabinde, işinin ehli –biz aylardır uyuyamıyoruz-, her faaliyetimizi tüketicimizi ön planda tutarak yapıyoruz.

Karakaş açıklamalarına şöyle devam etti:

Bizim rakiplerimiz büyük organizasyonlar değil, bizim rakiplerimiz startup olan rakipler.

Dünyanın en iyileriyle çalışmamız gerekiyordu.

2022 yılında Türkiye’nin şarj altyapısı sorununun çözüleceğine inanıyoruz.

Yıllık üretim kapasitesi beş modelde 175 bin olacak.

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rıfar Hisarcıklıoğlu’nun açıklamaları:

Sayın Cumhurbaşkanımız çağrı yapmış ve bu işi üstlenmemizi istemiştir. Biz de yola çıktık, babayiğitlerimizle yola çıktı. Bir vatan evladı olarak gurur duyuyorum.

Otomotiv sektörü dünyada kabuk değiştiriyor, bizim için de yeni bir fırsat penceresi.

“Pes etmedik”

Bugüne kadar çok denedik, çok konuştuk ama başarmadık. Ama bu sefer Allah’ın izniyle başaracağız.

2017 Mayıs’ında Sayın Cumhurbaşkanımıza söz verdik, taşın altına elimizi koyarız dedik. Dalga geçtiler. 2018 Haziran’da şirketimizi kurduk, güldüler. Ama pes etmedik çalışmaya devam ettik.

Daha yolumuz uzun, daha çok eleştiriler var ama bakın bugün buradayız.

Markası, patenti, tasarımı bizim olacak. Lisans almayacağız lisans satacağız, montaj yapmayacağız, montaj yaptıracağız. Başkasının patenti için çalışmayacağız. Kendi patentlerimiz için yabancı mühendisleri çalıştıracağız. 15 yılda 2,5 milyar avro yatırım yapılacak. Ortaklar olarak 500 milyon avro, 3,5 milyar lira sermaye taahhüdü veriliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açıklamaları:

Yıllardır başaramazsınız diyenlere inat bugünlere geldik.

Sayın Cumhurbaşkanım, geçtiğimiz hafta otomobili tanıtacağımız tarihi basınla paylaştınız. Ben de üstü örtülü 2 aracın arasında çektirdiğim fotoğrafı başladık. Bunun üzerine acaba arabalar mı büyük yoksa bakanın boyu mu kısa diye yoğun tartışmalar oldu. Birazdan siz arabanın yanında durunca araçların boyu hakkindeki soru işaretleri de ortadan kalkmış olacak.

Tanıtımın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, test sürüşü gerçekleştirmek üzere etkinlik alanından ayrıldı.

Independent Türkçe