Kuveyt ve İran arasında diplomatik gerilim

İran, Kuveyt’te İran karşıtı bir etkinlik düzenlenmesi sebebiyle Kuveyt’in Tahran Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na çağırdığını açıkladı.

Mehr Haber Ajansı’na göre Kuveyt’in, İran karşıtı bir etkinliğe ev sahipliği yapmasını protesto amaçlı İran, Kuveyt’in Tahran Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Tahran, İran karşıtı grupların terörist liderlerinin Kuveyt tarafından ağırlamasını ve Kuveytli bazı yetkililerinin açıklamalarını İran karşıtlığı olarak değerlendirdi. Açıklamaya göre, İran Dışişleri Bakanlığı Kuveyt’in Tahran Maslahatgüzarına protesto notası iletti. İran Körfez İşleri Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Reza Enayati, Kuveyt’in bu adımını kınadı ve İran’ın içişlerine karşı açık bir müdahale, iyi komşuluk ilkesinin ve Kuveyt tarafından yayınlanan resmi açıklamaların niteliğinin ihlali olarak kabul etti.

İran merkezli bir muhalif web sitesinin yayınladığı bir videoda Kuveyt Ulusal Meclis Başkanı Merzuk Ali el-Ganim’in Kuveyt’te düzenlenen İran karşıtı etkinlik sırasında İran tarafından “bölücü terör örgütü” kabul edilen El-Ahvaziye heyetinin üyesi Hakim el-Kabi’ye, Kuveyt Ulusal Meclisi’nin maketini takdim ettiği görüldü. Bu görüntü milletvekili Abdullah Fehhad el-Anzi’nin hazır bulunduğu sırada, Kuveyt’te “Ahvaz Parlamenterleri” başlığı altında yapılan toplantının oturumunda kaydedildi. İran’ın Ahvaz kenti ile ilgili yayın yapan bir web sitesi, konferansı “Kuveyt’teki Arap halkını ve işgal altındaki Ahvaz’ı birleştiren kardeşlik bağlarının bir ifadesi” olarak niteledi.

Ancak Kuveyt’teki resmi yayın organlarının aktardığına göre Abdullah Fehhad şunları söyledi: “Ganim ve Kabi arasında geçen toplantıda Kabi’nin “Kuveyt’te Demokrasi” başlıklı yüksek lisans tezi hakkında konuşuldu. Bu görüşme hiçbir konu veya gelişme ile uzaktan yakından ilgili değildir.” Fehhad, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Kabi, Kuveyt ziyaretinde Kuveyt Ulusal Meclis Başkanı Merzuk Ali el-Ganim ile Almanya’da bir üniversitede yazmakta olduğu “Kuveyt’te Demokrasi” başlıklı yüksek lisans tezi hakkında görüşmek için talepte bulundu.” ifadelerini kullandı.

İran-Kuveyt ilişkileri sık sık gerginliğe sahne oluyor. Son olarak Temmuz 2017’de, Kuveyt ülkedeki İranlı diplomatların sayısını azalttı. Gerekçe ise Kuveyt yargısının, İranlı yetkilileri medyada “El-Abdali Hücresi” olarak bilinen davada parmağı bulunmak ile suçlaması.

Şarkul Avsat