Riyad, Suriye Yüksek Müzakere Komitesi toplantılarına ev sahipliği yapıyor

Suriye’de muhalefetteki bağımsız üyeler, Suriye Yüksek Müzakere Komitesi’ne (HNC) temsilci seçmek için dün Riyad’da ilk toplantılarını gerçekleştirdi. 66 üyenin katıldığı görüşmeler, bugün yapılacak toplantılarla sona erecek.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’ndaki (SMDK) toplam 36 üyeden sekizi HNC’de bağımsız temsilci olarak bulunuyor. 10 saatten fazla süren toplantılara SMDK, Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Komitesi, Özgür Suriye Ordusu grupları, Suriye Kürt Ulusal Konseyi, Moskova Platformu ve Kahire Platformu katıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı himayesinde yapılan toplantılar, yaşça en büyük olan Rasim el-Atasi’nin oturumun başkanı olarak seçilmesiyle başladı. Hazırlık komitesi, seçim komisyonu ve denetleme komisyonu üyeleri, toplantıların sonunda bugün seçilecek.

Riyad’da gerçekleştirilen görüşmelerde, toplantıların amaç ve çıktılarının sunulacağı sonuç bildirgesi hakkında tartışmalar başladı. Bu bildirgenin yayınlanmasının ardından bugün seçimlerin yapılması planlanıyor.

Müzakere toplantıları hazırlık komitesi üyesi Hada el-Mahisavi, bu toplantıların Suudi Arabistan’ın Suriye’deki muhalif tarafları müzakerelerde birleştirme çabalarının devamı niteliğinde olduğunu ifade etti. Daha önce de Riyad 1 ve Riyad 2 konferansları düzenlenmişti. HNC’nin oluşumu Riyad Konferansı 2’nin sonuçlarından biriydi ve temsilcilerini aday gösterme hakkı sunan yedi oluşuma dayanıyordu.

Mahisavi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada bu toplantıların, Riyad 2 toplantılarına katılan bağımsızların talebi ve Suudi Arabistan’ın onayıyla aslında Kasım 2018’de yapılması planlanan seçimin yararına olduğunu belirtti.

Mahisavi, HNC’nin uygun bulunan kişileri aday seçmek için tüm oluşumlarıyla ve muhalefetteki bazı siyasi liderlerle görüştüğünü açıkladı. Bu adayların bağımsız olmaları ve seyahat edebilme özgürlüklerinin ve olması gerekiyor. Aynı zamanda kadın katılımcılar oranının minimum yüzde 30 olması ve daha önceden fırsat verilmeyen kişilerin seçilmesine de dikkat ediliyor.

HNC Başkanı Nasr el-Hariri de Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, tüm bunları doğrularken, uluslararası çabalarda önemli bir rol oynayan Suudi Arabistan’ın Suriye halkının meşru taleplerini ve muhalefeti desteklediğine değindi.

Şarkul Avsat