Kral James İncili’nin nadir ilk baskısı Riyad’da gösterilecek

Kral James İncili olarak bilinen, 1611 yılında İngiltere Kralı James tarafından toplanan kurul tarafından yaptırılan İncil çevirisinin nadir bulunan ilk baskısı özel bir Suudi koleksiyoncudan ödünç alındıktan sonra Kral Faysal Araştırma ve İslam Araştırmaları Merkezi’nde gösterilecek.

Hristiyan metninin deri kaplı baskısı 17. yüzyılda İngiltere Kralı I. James James’in bir yazıcısı olan Robert Barker tarafından yayınlandı.

İngilizce de 3.şahıs kişilerde ‘he ve she’ olarak şekilde belirtilir. Kitabın sayfalarının birinde baskı hatasından dolayı ‘o (erkek) şehre gitti’ anlamına gelen ‘he went to into the city’cümlesi yerine ‘she went into the city’ anlamına gelen cümlenin yer almasından dolayı, Kral James İncili tüm dünyada ‘O İncili’ (He Bible) olarak da bilinmektedir.

Uzmanlar, bu küçük hatanın nadir kopyayı daha değerli hale getirdiğini söylerken, kitap dekoratif deri kullanımı, pirinç plakaları ve çengelleri ile büyük dikkat çekiyor.

Kitabın bir kopyası Kral Faysal Araştırma ve İslam Araştırmaları Merkezi’nde 2020’nin başlarında, Kur’an’ın ilk versiyonları ile birlikte, “Erken baskı teknolojilerinin geçmişte yapılan dini çalışmaları nasıl etkilediğini” göstermeyi amaçlayan bir sergide sergilenecek.

Kitab-ı Mukaddes’in Kral James Versiyonu’nun çevirisi, I. James James’in 1604’te tahta çıkışından bir yıl sonra toplanan bir kurul tarafından yapıldı. Kitap; İncil’in Latince’den İngilizceye resmi olarak çevrilmiş – onaylanmış ilk tercümeydi ve o zaman büyük tartışmalara neden oldu.

Kral James İncili 4 yüzyıl sonra İngilizce konuşan halkları birleştiren standart İncil oldu ve 17.yüzyıldan bu yana ‘Ortak İncil’ olarak kabul edilmeye başlandı. Kitap, 1769’da bir defa revize edildi ve o zamandan bu yana büyük ölçüde değişmedi.

Kral Faysal Araştırma ve İslam Araştırmaları Merkezi’ne ödünç verilmiş olan Kral James İncili’nde, modern basım İncillerinde artık bulunmayan haritalar, şecere ve mezmurlar tabloları bulunuyor.

Kral James İncili, besteci George Frideric Handel, yazar Ernest Hemingway ve Martin Luther King Jr gibi çığır açan politik figürler tarafından sayısız sanat ve şiire esin kaynağı olmuştur.

Arab News