Kral Faysal Hastanesi, nakli yapılacak kalbi 14 saat boyunca korudu

Riyad’daki Kral Faysal İhtisas Hastanesi ve Araştırma Merkezi, dünyadaki birkaç tıp merkezinden biri olarak kalp yetmezliği olan bir hastaya nakil yapılmadan önce ölen donörün kalbinin 14 saat kadar bir süre boyunca korunmasını sağlayan ileri teknoloji Organ Bakım Sistemi’ni başarılı bir şekilde kullanmayı başardı.

Ayrıca Hastane, 2019’da çocuklar ve yetişkinler için yapılan 37 kalp naklini başarılı bir şekilde gerçekleştirdi, 13 kalp naklini çocuklar için gerçekleştirdikten sonra, her yıl çocuklar için yüksek sayıda kalp nakli yapan en iyi uluslararası tıp merkezleri arasında yer aldı.

Uluslararası tıbbi standartlara göre, nakilden önce daha uzun süre kalabilen karaciğer ve böbrekler gibi diğer hayati organların aksine, uygun bir sağlık durumunda kalp nakli için ölen bir donörden kalbin alınması ile kalp yetmezliği olan hastaya nakli arasında geçen sürenin 4 saatten fazla sürmemesi gerekir.

Kral Faysal İhtisas Hastanesi ve Araştırma Merkezi Genel Müdürü Dr. Macid el-Fayyad, hastane tarafından benimsenen ve nakilden önce kalbin kalitesini korumak için başarılı bir şekilde uygulanan bu teknolojinin, bağışlanan hayati organlara, özellikle de fizyolojik bir ortam sağlayarak kalbin korunması alanında bir devrimi temsil ettiğini açıkladı. Ayrıca, tıbbi ve cerrahi ekibe, donör hakkında yeterli bilgi olmaması durumunda, bağışlanan organların etkinliğini veya kullanılabilirlik durumunu değerlendirmek için kalbin teknik gövdeye yerleştirilerek değerlendirilmesi için zaman verdiğini belirti.

Fayyad, bu teknolojinin hastane tarafından kalp nakli alanında sahip olduğu ileri teknolojiler sisteminin yanı sıra tıbbi, hemşirelik ve insan yeteneklerini yüksek verimlilikle sağlama çerçevesinde sunulduğuna dikkat çekerek, tıbbi ve cerrahi ekiplerin geçtiğimiz aylarda bu modern teknoloji hakkında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en iyi uluslararası tıp merkezlerinde uzmanlık eğitim aldığını açıkladı.

Sözlerinin devamında, hastanenin birkaç hafta önce, biri çocuk olan iki hastaya kalp nakli yapmak için eşzamanlı iki operasyon yapmayı başardığını, aynı anda Riyad şehrinde iki farklı hastanede dört cerrahi, hemşirelik ve teknik ekip aracılığıyla nakil işleminin gerçekleştirildiğini söyledi.

Kral Faysal İhtisas Hastanesi ve Araştırma Merkezi’ndeki Kalp Merkezi Müdürü Dr. Cihad el-Büreyki, 2019 yılında merkezin 1989’da hastanede kalp naklinin başlamasından bu yana otuz yıl içinde en fazla sayıda kalp naklini gerçekleştirmeyi başardığını açıkladı. Uluslararası Kalp ve Akciğer Nakli Derneği’nin istatistiklerine göre, 18 yaşın altındaki çocuklar için 13 kalp nakli dahil olmak üzere 37 kalbi naklederek, dünyanın en yüksek kalp nakil oranlarını gerçekleştiren dünyanın en iyi hastaneleri arasında yüzde 10’luk kısma girmeyi başardı.

Kral Faysal İhtisas Hastanesi ve Araştırma Merkezi’ndeki Kalp Merkezi’nde yer alan cerrahi ekip, TransMedics adlı OCS (Organ Bakım Sistemi) teknik sisteminin yakın zamanda Kuveyt Devleti’nden Riyad’a ayrı zamanlarda iki kalp nakli vakasında getirildiğini ve kullanıldığını açıkladı. Bağışlanan kalbin bu tekniğe bağlandıktan sonra test edilerek cerrahi ekibine iyi durumda olmayan bir kalp naklini önleme fırsatı verdiğini belirtti.

Cerrahi ekip, bu teknikte cihaza, kalp yetmezi olan hastanın ve donörün kalbinin yerleştirildiği, 14 saate kadar insan vücudunda olduğu gibi kalbe nakledilene kadar kalbi ideal konumda tutmak için fonksiyonel bir durumda çalışan taşınabilir bir sistem olduğunu söyledi.

Al Arabiya