Suudi Arabistan İran destekli milislerin Irak’taki ABD kuvvetlerine yönelik terör saldırılarını kınadı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz başkanlığında, Riyad’daki Yemame Sarayı’nda bugün Bakanlar Kurulu toplantısı düzenlendi. Toplantıda, İran tarafından desteklenen terörist milisler tarafından DEAŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon kapsamında Irak’ta bulunan ABD kuvvetlerine karşı yapılan saldırılar kınandı.

Bu terör saldırılarının Irak’ın egemenliğini ihlal ettiği vurgulanan toplantıda, ülkenin güvenlik ve istikrarını zayıflatarak, terörle mücadele çabalarının doğrudan etkilendiğine dikkat çekildi.

Kerkük yakınlarındaki bir Irak üssünü hedef alan saldırı olayının araştırılması ve İran rejimi tarafından desteklenen düşmanlıkların tekrarlanmasını önlemek için Irak hükümeti ile ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon güçleri arasındaki işbirliği çabalarının desteklenmesi gerektiği de vurgulandı.

Bakanlar Kurulu, Burkina Faso’nun kuzeyindeki askeri bir tesise düzenlenen saldırı ile Somali’nin başkenti Mogadişu’da çok sayıda kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan patlamayı kınayarak, Suudi Arabistan’ın şiddet, radikalizm ve terörün tüm tezahürlerini reddettiğini yinelendi.

Toplantıda, Somali ve Burkina Faso hükümetleri ile halklarına taziye dileklerinde bulunularak, yaralılara acil şifa dilendi.

Bakanlar Kurulu toplantısında, Suudi Arabistan ve Kuveyt’in, iki ülke arasındaki tarafsız bölgede yer alan Hafci ve Vafra petrol sahalarında üretime devam edilmesini öngören mutabakat zaptının imzalanmasından duyulan memnuniyet dile getirildi.

Bu hamlenin, Suudi Arabistan Kralı Selman ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed Cabir es-Sabah liderliğinde iki kardeş ülke arasındaki güçlü ilişkilerin bir göstergesi olduğuna dikkat çekildi.

Enformasyon Bakanı Turki eş-Şebane, toplantının ardından Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın Myanmar’daki Arakanlı Müslümanların çektiği acıları yakından takip ettiğini söyledi.

Bakan, Myanmar yönetiminin başta Arakanlı Müslümanlar olmak üzere bölgedeki azınlıklara yönelik insan ihlallerini kınayan karar tasarısının Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilmesine övgüde bulunulduğunu bildirdi.

Eş-Şebane’ye göre Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’ndan (SMDK) temsilciler ile Suriye halkının tüm bileşenlerinden ulusal figürlerinin katılımıyla Suriye Müzakere Yüksek Komitesi’nde yer alacak 8 bağımsız üyenin belirlenmesi için Riyad’da düzenlenen toplantı ele alındı.

Söz konusu toplantının nihai bildirisinde, uluslararası kararlara uygun olarak siyasi geçişi başarmak için siyasi sürecin önemi vurgulanmış, terörün tüm tezahürleri kınanmış, başta İranlı milisler olmak üzere tüm yabancı milis ve kuvvetlerin Suriye’den çıkması talep edilmiş, uluslararası topluma bu konuya ilişkin sorumlulukların üstlenilmesi çağrısı yapılmıştı.

Bakanlar Kurulu’nda, Suudi Arabistan’ın Suriye’nin birliği, egemenliği, istikrarı ve sosyal dokusunun bozulmaması konusundaki kararlılığı vurgulandı.

Enformasyon Bakanı, toplantıda Devlet Güvenlik Başkanlığı ve personeli tarafından ülke ve vatandaşların güvenlik ile istikrarını zayıflatmaya çalışan suç unsurlarını takip etme çabalarına övgüde bulunuldu.

Bu bağlamda, birkaç gün önce ed-Dammam şehrinde patlayıcı yüklü bir araç ile yapılması planlanan bir terör saldırısının son anda engellenmesi ve yapılan güvenlik operasyonunda teslim olmayı reddeden iki teröristin etkisiz hale getirilerek, birinin ise sağ olarak ele geçirilmesi takdir edildi.

Toplantıda, Suudi Arabistan ile Irak arasında yatırımların teviki ve karşılıklı korunması konusunda bir anlaşma yapılmasına karar verildi.

Bakanlar Kurulu toplantısında, Suudi Arabistan’ın içişlerine ilişkin bir takım kararlar da alındı.

Şarkul Avsat