İşte 2020’de dikkatlerimizi çevirmemiz gereken yirmi şey

Japonya’dan G20 başkanlığını devralan Suudi Arabistan, Kasım ayında Riyad’da liderlerin zirvesini yapacak. Dubai ise Arap ülkesindeki ilk World Expo’ya ev sahipliği yapacak. İşte 2020’de gerçekleşecekler…

1-)20 Kasım’da başlayacak olan Riyad’daki liderler zirvesi öncesinde G20 başkanlığını üstlendiği için dünyanın gözü 2020’de Suudi Arabistan’ın üzerinde olacak. Suudi Arabistan’ın başkanlığında ve “21. Yüzyılın Herkes İçin Fırsatları Gerçekleştirmek” teması altında gerçekleşecek zirve üç amaca odaklanacak: Herkesin, özellikle de kadınların ve gençlerin yaşayabileceği, çalışabileceği ve gelişebileceği koşulları yaratarak insanları güçlendirmek; gıda ve su güvenliği, iklim, enerji ve çevre konularında ortak çabaları teşvik ederek gezegeni korumak; ve inovasyon ve teknolojik ilerlemenin faydalarını paylaşmak için uzun vadeli stratejiler oluşturmak.

2-)29 Şubat’ta, elit atların ve binicilerin katılacağı ve kazanana 20 milyon dolarlık ödülle dünyanın en değerli at yarışı olarak adlandırılan Suudi Kupası; Riyad’daki Kral Abdul Aziz Yarış Pisti’nde yapılacak. Suudi Arabistan Jokey Kulübü Başkanı Prens Bandar bin Halid El-Faisal tarafından “Suudi Arabistan’daki at yarışı tarihinin en önemli olayı” olarak nitelendirilen bu yarışma, Suudi Krallığı’nın kendini sporun küresel sahnesinde lider oyuncu olarak konumlandıracağı bir hamle olacak. Suudi Kupası; ayrıca Krallık’ın modernleşme adımlarında bir ilke daha işaret ediyor: kupa yarışlarına hem erkek hem de kadın jokeyler katılacak.

3-)2020, barış ibresinin nihayet Suriye’ye döndüğü bir yıl olabilir. Peki acaba ABD’nin çekilmesi ve Türkler ile Esad rejiminin Suriye’nin kuzeyinde hareketlenmesi ardından, Moskova ve Ankara’nın toprak hırsı ülkenin sivillerini bir yıl daha umutsuzluğa mahkum edecek mi? Açıkçası işaretler iyi değil. Hükümet ve muhalif müzakerecilerin yeni bir anayasa tasarlama planları için bir gündem üzerinde anlaşamaması sonrası Kasım ayında Cenevre’de yapılan son barış müzakereleri başarısızlıkla sonuçlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’deki bir milyon Suriyeli mültecinin Suriye’nin kuzeyine geri gönderilmesi çağrısı, istikrarsız bir durumu daha da istikrarsızlaştırabilir.

4-)Suudi Arabistan 17 Mart’ta; ulusun tarihinde, eğitim, sağlık, istihdam, barınma ve kalkınma gibi alanlarda hükümet planlaması yapabilmek için hayati önem taşıyan nüfus hakkında bilgi toplamak üzere beşinci genel nüfus sayımı yapmaya başlayacak. İlk nüfus sayımı, 1974 yılında yapıldı, 7 milyonun biraz üzerinde bir nüfus olduğu kaydedildi. 2010 yılında dördüncü ve en son nüfus sayımına yapıldığında; nüfus 27 milyondan fazla artmıştı.

5-)20 Ekim’de Dubai’de düzenlenecek olan Expo fuarı, Arap dünyasında ilk düzenlenen fuar olacak. BAE için yılın bir numaralı etkinliği olacak olan Dubai Expo fuarı sayesinde milyonlarca ziyaretçi, Körfez’in bu en dinamik şehrine akın edecek. 6 ay sürecek ve 190 ülkenin katılacağı fuarda canlı şovlar, kitlesel katılım ve küresel mutfak etkinlikleri gibi yapılacak yüzlerce aktivite sayesinde bölge insanın yaratıcılığını, sanatını ve kültürünü gözler önüne serecek. Dubai Expo; ayrıca Dubai’nin yenilikçilik konusundaki itibarını güçlendirerek küresel bir destinasyon olma yolundaki rolünü artıracaktır.

6-)12-21 Mart 2020 tarihleri arasında Cidde Old Town; dünyanın en iyi filmlerini, eğitim atölyelerini, sinematik aktivitelerini, bilgilendirici endüstri master sınıflarını, sürükleyici sanat deneyimlerini, deneysel projeleri ve diğer pek çok etkinlikleri sergilemeyi vaat eden ve dokuz gün sürecek Uluslararası Kızıl Deniz Film Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Festivalde, Kızıldeniz Film Festivali Vakfı tarafından Mısır film yönetmeni Khairy Beshara’nın yeniden düzenlenen ve restore edilen dokuz filminin halka açık gösterimleri yapılacak.

7-)Acaba 2020, süper hızlı beşinci nesil 5G mobil İnternet erişiminin hayatınızı değiştirdiği bir yıl olacak mı? STC ve Zain, daha hızlı yükleme ve indirme hızları vaat eden 5G hizmetlerini Suudi Arabistan’da ve BAE’de Etisalat’la, Bahreyn’de de Batelco’yla başlattı. 2020’nin, sadece cep telefonu, altyapı ve veri fiyatlarının çarpıcı bir şekilde düştüğü ya da her yerde telefon kullanıcılarına süper hızlı bağlantı avantajları sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda özerk araçların benimsenmesinin de kolaylaştığı ve hızlandığı bir yıl olması da bekleniyor.

8-)Mobil bağlantınızı 5G’ye yükseltmek için bir bahaneye ihtiyacınız varsa, bölgeden ve dünyanın sporcularının Tokyo Olimpiyatları için Japonya’ya gideceği 25 Temmuz 2020 tarihine odaklanın. Altı Körfez Arap ülkesi, 2016’da Rio’da kazandıkları bir altın, iki gümüş ve bir bronz madalyanın fazlasını almayı umuyor olabilir. Onları yarışırken kaçırmamak istiyorsanız, dikkatli olun ve www.tokyo2020.org ‘daki yarışma programına göz atın. Bazı yarış ve karşılaşmaların erken saatte olduklarına dikkat edin, çünkü bazı etkinlik saatlerinin BAE’de yerel saate göre sabah 9’da, ya da daha erken gece yarısı saat 4’te olması planlanıyor.

9-)Gelecek bilimciler (Fütüristler), 2020’nin yapay zekanın sahne arkasındaki veri manipülasyonundan ana uygulamalara, medyada, eğlencede, ulaşımda ve daha fazlasında devrim yaratan engelleri aşacağı yıl olacağını tahmin ediyorlar.

10-)Yüksek teknoloji konseptiyle çalışan Amerikan ulaşım şirketi Virgin Hyperloop One, bir gün Dubai’den Abu Dabi’ye yolculuk süresini sadece 12 dakikaya çekeceğini iddia ediyor. Şirket 2020 yılında Kral Abdullah Ekonomi Şehri’nde, Suudi Arabistan’ı dünya çapında hiperloop teknolojisinde ön plana çıkarabilecek bir ‘Mükemmeliyet Merkezi’ açmayı planlıyor. Virgin’den yapılan açıklamaya göre, Suudi Krallığı’nda dünyanın ilk tam hızlı test parkurunu ve üretim tesisini inşa ederek, hiperloop parçaların diğer pazarlara ihraç yapmanın kapısını açan 124 bin yüksek teknoloji işinin olması planlanıyor. Bununla birlikte, hiperloop ile gerçek seyahat 2029’dan itibaren yapılmaya başlanabilecek.

11-)2002’de yapılmaya başlanan ve 2020’de halka açık olacak şekilde hizmete girmesi planlanan iddialı bir proje olan Büyük Mısır Müzesi’nin açılışı için muhteşem bir tören ve kutlamaların yapılacağı belirtiliyor. Dünyanın en büyük arkeoloji müzesi olaacak Büyük Mısır Müzesi; Giza piramitlerinden sadece 2 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Eski Mısır’ın tüm hazinelerini bir çatı altında toplayarak “Mısır’dan tüm dünyaya bir hediye” olacak müze, ülkeyi dünya turizmindeki yerine geri getirecek; yıllarca süren siyasi istikrarsızlık, terör ve şiddet nedeniyle zarar gören bir ekonomiyi canlandırma yolunda cesur bir girişim olarak dikkatleri üzerine toplayacak.

12-)Boris Johnson ve Muhafazakar partinin iktidara gelmesiyle İngiltere 31 Ocak’ta AB’den ayrılacak. Brexit’in yurtdışındaki ziyaretçiler ve İngiltere’de yaşayan yabancılar için neler getireceği henüz belli değil. Bununla birlikte, açık olan şu ki, İngiltere şimdi dünya çapında yeni ticaret anlaşmalarını iki kat hızlı bir şekilde imzalamak için çaresizken, her yerdeki büyük ticaret ortakları Londra’nın güçlü Avrupa ticaret bloğundan soyutlanmasını istiyorlar.

13-)Temmuz ayında, NASA’nın Mars 2020 uzay aracı Florida’daki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatıldı ve kırmızı gezegeni kolonize etmek için yeni bir sayfa açılmış oldu. Mars 2020 Rover’ının Jezero Krateri’ne yolculuk yapması yaklaşık yedi ay sürecek ve burada kalacağı 680 Dünya gününde (bir Mars yılı) kırmızı gezegene gelecek insan seferleri için hayati önem taşıyan örnekleri ve diğer bilgileri toplayacak. Ancak bu yolculukta Rover yalnız olmayacak. Yörüngesinde, Mars atmosferi hakkında önemli soruları cevaplamak için tasarlanmış olan BAE’nin üretimi olan Mars Mission Hope Probe’u (insansız uzay aracı) olacak.

14-)Umman, Bangladeş, Pakistan, Hindistan ve Afganistan’dan gelen takımlar, 2020 ICC T20 Kriket Dünya Kupası için Avustralya’da yapılacak. Karşılaşmalar ülkenin Perth’den Brisbane’ye yedi noktada düzenlenecek. Bölgesel takımların iyi performans göstermesi bekleniyor – 2007’de Dünya Kupası’nın açılışından bu yana düzenlenen altı şampiyonanın üçü Hindistan (2007), Pakistan (2009) ve Sri Lanka (2014) tarafından kazanıldı.

15-)Dünyanın çiçek hastalığının lanetini ortadan kaldırmayı başardığından bu yana tam 40 yıl geçmesine rağmen, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan araştırmalar ortadan kaldırılması hedeflenen benzer hastalıkların inatla dirençli olduğunu kanıtladı. Tüm bunlar 2020’de değişebilir. Çünkü 2020; Dünya Sağlık Örgütü ve onun destekleyici kurumları tarafından sadece üç ülkede -Afganistan, Pakistan ve Nijerya- yöresel hastalık düzeyindeki bir hastalık olan çocuk felcinin ortadan kaldırılması için belirlenen son tarih.

16-)Önümüzdeki Kasım ayında İskoçya’nın Glasgow kentinde yapılacak olan COP26 (26.İklim Değişikliği Konferansı), “insan uygarlığını kurtarmak için toplantı” olarak nitelendiriliyor. COP26 Konferansı; katılan ülkelerin beş yıl önce Paris’te yaptıkları taahhütleri gerçekçi, eyleme geçirilebilir planlarla izlemeleri beklenen iklim değişikliği zirvesidir. Zirvede ayrıca bilim adamları dünyanın çevresel ve iklimsel durumu ile ilgili değerlendirmelerini yayınlayacaklar.

17-)BM’ye göre, 2019’da Irak’ta son üç ay; yolsuzluk, kötü kamu hizmetleri, hayal kırıklıkları ve İran etkisiyle tetiklenen 500 göstericinin öldüğü, binlercesinin yaralandığı kanlı protestolarla gölgelendi. 2020 Irak için krizin derinleşeceği bir yıl mı olacak yoksa protestocuların siyasi revizyon taleplerinin karşılandığı bir yıl mı olacak?

18-)Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki insani kriz devam ediyor. UNICEF, bölge genelinde, 32 milyon çocuk da dahil olmak üzere 70 milyondan fazla savunmasız kişinin sert kış mevsiminde umutsuzca yardıma ihtiyacı olduğunu söylüyor. BM, bunun için bağışçı ülkelere 2020 yılında 10.4 milyon dolar bağışta bulunmaya çağırıyor.

19-)16 Ocak – 1 Şubat tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Şarika Emirliği, Orta Doğu’da ilk defa düzenlenecek ünlü Fringe Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Dünyanın dört bir yanından sanatçıların yer aldığı festivale gelenler 17 gün boyunca tiyatro, dans, sirk ve müziğe doyacak.

20-)Dünyadaki çok az ülke, 3 Kasım’daki ABD başkanlık seçimlerinin sonucundan etkilenmeyecek. Başkan Trump’ın Demokratlar tarafından getirilen suçlamalardan sağ çıkması bekleniyor – Ocak ayındaki duruşması Cumhuriyetçilerin kontrolündeki senatoda yapılacak ve kovuşturmanın onu görevden almak için gerekli üçte ikisini kazanması pek mümkün değil. Bu, ikinci dönem ve küresel ticaret savaşları üzerindeki belirsizliğin devam etmesi, Trump’ın Kuzey Kore ile açma-kapama ilişkisi ve ABD dünya sahnesinden çekilmeye devam ederse, Rusya ve Çin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’ndeki boşluğu doldurduklarında ne olacağı konusunda soruları da beraberinde getiriyor.

Arab News