Dakar’da Litvanya sürprizi

Litvanyalı  Vaidotas Zala, Suudi Arabistan Dakar Rallisi 2020’nin ilk aşamasında şaşırtıcı bir zafer kazandı.

Zala, rakiplerinin karşılaştığı bazı engellerden ve zorluklardan yararlanarak, 3 saat 19 dakika 4 saniye ile 319 km boyunca uzayan ilk özel aşamayı bitirdi ve birinciliği elde etti. Fransız Stephane Peterhansel, Zala’nın 2 dakika 14 saniye arkasında ikinci oldu. Liderin 2 dakika 50 saniye gerisinde 2010 ve 2018’in şampiyonu İspanyol Carlos Sainz üçüncü sırada yer aldı.

Motosiklet kategorisinde, Avustralya Şampiyonu Toby Price 3 saat 19 dakika 33 saniyede bitirdiği ilk etapta birinciliğe ulaştı, Avustralyalı sürücüyü, 2 dakika 5 saniye geriden ABD’li Ricky Brabec, 2 dakika 40 saniye arkadan 2018 yılı şampiyonu Avusturyalı Matthias Walkner takip etti.

Suudi Dakar Rallisi 2020’nin sürprizlerinin devamında, Dakar Rallisine ikinci kez katılan Polonyalı Aron Domzala, ilk etapta Amerikalı Casey Currie’yi 1 dakika 51 saniye farkla geçerek hafif çöl araçları kategorisinde ilk özel aşamayı birincilikle bitirdi, İspanyalı José Antonio Lopez  üçüncü oldu. Quad Bike kategorisinde ise Ignacio Casale ilk etapta birinci, Polonyalı Raval Sonic ikinci ve Thomas Kubina üçüncü oldu.

Kamyon kategorisinde, Rus Anton Shibalov ilk özel aşamada birinci oldu, ikinci  Belarus Siarhe Vyazovic olurken, Hollandalı Janus Van Kastereen üçüncü oldu.

İlk aşamanın sona ermesiyle istikamet değişecek ve kuzeyden 900 kilometre uzaklıktan Kızıldeniz boyunca Neom kentine varana kadar devam edecek. Bir dizi vadi ve dağ içeren heyecan verici zorlu yolculuk bin 400 metre yüksekliğe ulaşacak.

Bundan sonra, Suudi Arabistan Dakar Rallisi’ne katılan sürücüler ve ekipleri, yarışın dördüncü aşamasında Neom’dan el Ula’ya zor yolculukları sırasında 676 km boyunca uzanan bir kum ve çakıl bölgesinden geçecek, ardından Riyad’a giderken Hail’in kumlu tepelerini geçerken yeteneklerini gösterecek.

Yarışmacılar,  yarışın en uzun gününde yolculuğa devam etmeden önce başkent Riyad’da bir gün dinlenecek. 12 etap sürecek 2020 Suudi Dakar Rallisi, kazananların ödüllendirileceği bir törenle 17 Ocak’ta Qiddiya’da  son bulacak.

SPA