ABD-İran gerginliği sürerken Ortodoğu’ya seyahayat edeceklere tavsiyeler

İngiliz ve ABD makamları, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Umman’ın önemli turistik bölgelerindeki vatandaşlarına dikkatli olmalarını tavsiye ediyor. Seyahat edecekler iptal veya değişiklik yapmayı tercih edebilirler.

Tüm bu gelişmelerin ışığında olabilecek bazı sorular ve cevaplarını derledik.

Bölgede kaç İngiliz tatil yapıyor?

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı rakamlarından, -uçuş verileriyle birlikte-, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaklaşık 30 bin, Umman’da 3 bin 500, Katar’da 2 bin 500, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan ve İran’da daha az sayıda İngiliz turistin tatilde olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca bölgede yaşayan ve çalışan on binlerce İngiliz vatandaşı var. Örneğin Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı; Birleşik Arap Emirlikleri’nde 100 binden fazla yabancının yaşadığını ve bu rakamın Katar’da 20 binden fazla olduğunu belirtiyor.

Ayrıca, birçok İngiliz gezgin, özellikle Dubai, Abu Dabi ve Doha olmak üzere Körfez merkezlerinden başka ülkelere uçarken transit geçiş yapıyor.

Birleşik Krallık Hükümeti, ABD saldırısından sonra ne öneriyor?

4 Ocak Cumartesi günü Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı bölgedeki tüm ülkelere seyahat tavsiyesini şöyle güncelledi: “İranlı General Kasım Süleymani’nin 3 Ocak’ta Bağdat’taki ABD saldırısıyla öldürülmesinden sonra, bölgede kalmak zorunda kalan İngiliz vatandaşlarının dikkatli ve uyanık olmalarını, tavsiye ve önerilerle ilgili son gelişmeleri takip etmelerini öneriyoruz:’’

Dışişleri Bakanlığı’nın belirttiği “gidilmeyecek ülke” listesinde yer alan Körfez sınırındaki ülkelerden sadece İran ve Irak bulunuyor (artı Arap Yarımadası’nda ise Yemen).

Dışişleri Bakanlığı bir süredir saldırıların ihtimal dahilinde olduğunu söylüyor ve muhtemel hedeflerin “petrol, ulaşım ve havacılık noktalarının yanı sıra restoranlar, oteller, plajlar, alışveriş merkezleri ve camiler de dahil olmak üzere kalabalık yerleri” olduğu konusunda uyarıyor.

En yakın noktada bulunan Dubai, Körfez boyunca İran sahilinden yaklaşık 100 mil uzaklıkta yer alıyor.

BAE’deki Amerikan büyükelçiliğinden yapılan açıklamada “ABD vatandaşlarının yüksek düzeyde tedbirli ve uyanık olmalarını, son gelişmelerden haberdar olmaları için elçiliğin sitesinin yanı sıra yerli ve uluslararası basın yayın organlarını takip etmelerini tavsiye ediyoruz’’ uyarısına yer verildi.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı, Katar ve Umman için ; “Terörist saldırılar göz ardı edilemez. Yabancılar tarafından ziyaret edilen yerler de dahil olmak üzere saldırılar gelişigüzel olabilir” dedi.

 

Gemi turları ne olacak?

Ağustos 2019’da P&O Cruises, potansiyel saldırılarla ilgili endişelerden dolayı 2019-20 Körfez kış gemi turları programının tamamını iptal etti. Bazı gözlemciler, P&O’nun bir İngiliz şirketi olması ve Birleşik Krallık bayrağını belirgin bir şekilde kullanmasının hedeflenme riskini artırabileceğini söyledi.

P&O Gemi Turları sözcüsü: “Seyahat programlarının 2020’nin sonunda devam etmesi bekleniyor, ancak yetkililerden tavsiye alacağız ve değişiklik gerekiyorsa konuklara en kısa zamanda tavsiyelerde bulunacağız” diye konuştu.

Çevrimiçi turizm sitelerine göre, Abu Dabi’de MSC Bellissimma, Doha’da Crystal Esprit ve Dubai’de MSC Lirica, Costa Diadema, Jewel of the Seas (Royal Caribbean Şirketi), Horizon (Pullmantur Şirketi) ve Mein Schiff 5 (Tui Şirketi) gemileri olmak üzere birçok yolcu gemisi Körfez’de kalıcı olarak demirlemiş bulunuyor.

Diğer birçok yolcu gemisi de Dubai’ye gidiyor – Singapur, Hindistan ve BAE arasındaki yolculuklar özellikle çok popüler ve yolculukları Hürmüz Boğazı boyunca devam edecek, ve şu anda tüm seyahat firmalarının iptal/değişiklik politikalarında bir değişiklik görünmüyor.

Bölgenin üzerinden yapılacak uçuşlar için ne dersiniz?

Bu, havacılık endüstrisi için ciddi bir endişe kaynağı. Avrupa-Asya trafiğinin büyük bir kısmı Körfez üzerinden, tipik olarak Irak ve / veya İran’ı geçen uçuş yolları üzerinden yapılmaktadır. Havayolları bu yolları yeniden yönlendirmeye karar verirse bu durum; daha uzun yolculuklara, kaçırılan bağlantılara ve daha yüksek yakıt maliyetlerine yol açacaktır.

Bu durumdan hac etkilenebilir mi?

On binlerce İngiliz Müslümanın 2020’de Suudi Arabistan – Mekke’ye hacca gitmesi bekleniyor. Ancak hac sezonunun Temmuz sonlarına / Ağustos başlarına kadar başlamayacağı düşünülücek olursa, seyahatin etkilenip etkilenmeyeceğini veya nasıl etkileneceğini söylemek için henüz çok erken  olduğu görülecektir.

Şu anda Körfez’e gider miydiniz?

Evet gidilir. Açıkçası; BAE’ne, Umman ve Bahreyn gibi diğer Körfez ülkelerine seyahat etme risklerinin tolere edilebilir derecede düşük. Ancak olası bir saldırı tabii ki göz ardı edilmemeli.

Independent