ABD’nin Ortadoğu’da hangi ülkede kaç askeri var?

İran, ABD’nin General Kasım Süleymani’yi öldürmesinden sonra intikam alacaklarına dair söz verdiğini duyurdu. Bu tehditler, Ortadoğu’da ABD birliklerinin bulunduğu veya nüfuzun olduğu noktaları, üsleri, limanları ve diğer tesisleri yüksek düzeyde alarma geçirdi.

Savunma yetkililerine göre, Pentagon cuma günü, bölgeye 3 bin 500 asker daha gönderdiğini açıklarken, İtalya’daki birlikler beklemeye alındı.

ABD, Hizbullah Tugayları’nı hedef alan operasyonları protesto edenlerin Bağdat’taki Büyükelçilik binasına saldırmasının ardından Kuveyt’e 750 asker göndereceğini duyurmuştu. Ancak Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından artan gerilim nedeniyle ABD bölgeye 3 binden fazla takviye asker daha göndermeye karar verdi.

ABD’nin Ortadoğu’daki üslerde ve gemilerde on binlerce askeri personelin yanı sıra askerlerini ve askeri teçhizatlarını olası bir durumda hava sahaları ve limanlardan taşımak için çeşitli ülkelerle yapılan düzenlemeler mevcut.

Irak: Tahmini 6 bin asker

ABD’li yetkililer tam olarak Irak’ta kaç asker olduğunu veya nerede bulunduğunu asla söylemeyecek. Yeşil Bölge, Bağdat’ın kapalı diplomatik bölgesi ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Kasım ayında ABD birliklerini ziyaret ettiği Esad Hava Üssü de dahil olmak üzere ülke genelinde yaklaşık 6 bin asker görevlendirildi.

ABD ve İran’ın karşı karşıya gelmesi sonucunda gerilimin ortasında kalan Irak’ta tansiyon çok yüksek. Bu, ABD vatandaşları ve oradaki tesislere dikkat çekiyor: Cuma günü, Dışişleri Bakanlığı tüm Amerikan vatandaşlarına ülkeyi terk etmelerini emretti.

Daha sonra Cumartesi günü, her ikisi de ABD birliklerinin yer aldığı Yeşil Bölge ve Balad Hava Üssü’ne roket atıldı. Saldırıda kimseye zarar gelmedi, zira bu tür saldırılar nadir değil. Yine de, insanları daha fazla ve daha kötüsüne hazırlıyor.

Suriye: Tahmini 800 asker

ABD’li yetkililer Suriye’de kaç ABD askerinin bulunduğuna dair yorum yapmıyor. Trump yönetiminin Ekim ayında aniden askerleri geri çekmesinden sonra ülkede 800 asker kalmıştı. O zaman, mevcut sayı yaklaşık 2 bin idi. Suriye-Ürdün sınırındaki Tanf’taki ABD garnizonu şimdi potansiyel bir hedef noktası şeklinde. Brüksel merkezli Uluslararası Kriz Grubu da bu konuda bir uyarıda bulundu, çünkü İran ve İran destekli güçler bu noktanın yakınlarında konuşlandırılmış durumda.

Afganistan: Tahmini 14 bin asker

Uluslararası Kriz Grubu, yaklaşık 14 bin ABD askeri personelinin konuşlandırıldığı ve Güney Asya’da bulunan Afganistan’ın başka bir “ABD-İran çarpışma arenası” haline gelebileceği konusunda uyarıda bulundu. Trump Kasım ayında, Afganistan’ın Bagram hava üssünde bulunan birliklere sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Kuveyt: Yaklaşık 13 bin asker

Kongre Düşünce Kuruluşu’na göre ABD, Kuveyt’teki çeşitli üslere yayılmış yaklaşık 13 bin askeri personele sahip. İki ülke 1991 Basra Körfezi Savaşı’ndan bu yana bir Savunma İşbirliği Anlaşması imzaladı.

Ürdün: Yaklaşık 3 bin asker

Irak, Suriye, İsrail ve işgal altındaki Filistin toprakları ile Suudi Arabistan sınırındaki Ürdün stratejik konumda bulunan bir ABD müttefikidir. Muwaffaq Salti Hava Üssü, İran İslam Devletine karşı savaşta önemli bir başlangıç ​​noktasıydı ve ABD’nin kompleksi iyileştirme planları bulunuyor. Kasım 2016’da, Ürdün Kral Faysal Hava Üssü’nde çıkan bir çatışmada üç ABD askeri öldürülmüştü.

Suudi Arabistan: tahmini 3 bin asker

Ekim ayında ABD, İran ile gerginlik artmaya devam ederken Suudi Arabistan’a ek birlikler gönderdiğini açıkladı. Suudi Arabistan ve İran uzun zamandır bölgesel rakipler oldular: İkisi Yemen’de vekaleten mücadele ediyorlar. Washington yönetimi İran’ı, Eylül ayında Suudi Arabistan’da gerçekleşen petrol tesisleri saldırısında suçlamış, İran ise suçlamaları reddetmişti.

Bahreyn:  7 binden fazla asker

Bahreyn, birkaç bin personelin konuşlandırıldığı ABD Donanması üssüne ev sahipliği yapıyor. Ada ülkesi Suudi Arabistan’ın yakın bir müttefiki ve Trump’ın İran’a yönelik saldırgan tutumunu destekliyor. Bahreyn ayrıca 2011 yılında Şii ayaklanmasını bastırdığında İran Hükümeti’yle karşı karşıya gelmişti.

Umman: Yaklaşık 600 asker

Umman sadece birkaç yüz Amerikan askerine ev sahipliği yapıyor. Mart ayında, ABD uçaklarının ve savaş gemilerinin bazı Umman hava sahalarını ve limanlarını kullanmasına izin veren bir anlaşma imzalandı.

En önemlisi, Umman dünyanın en önemli petrol geçidi olan Hürmüz Boğazı yakınlarındaki Arap Yarımadası boyunca uzanan bir ülke. Burası aynı zamanda ABD ve İran’ın aylarca petrol tankeri konusunda açmaza girdikleri yerdir: İran ve Batılı ülkeler arasında 2015 yılında imzalanan anlaşma ile Tahran’ın nükleer çalışmaları denetim altına alındı. ABD Başkanı Donald Trump göreve geldikten sonra Beyaz Saray bu anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek İran’a yaptırım uygulamaya devam etti. İran ise karşılığında ciddi sıkıntılara neden olacak Hürmüz Boğazı’na erişimi kapatacağı tehdidinde bulundu. Washington, İran’ı ayrıca su yolundaki petrol tankerlerini sabote etmekle suçluyordu.

Birleşik Arap Emirlikleri: 5 bin asker

BAE, Hürmüz Boğazı yakınlarındaki tanker kaynaklı sorunların parçası olan bir başka ülkedir. Son yıllarda 5 bin kadar Amerikan askerine ev sahipliği yaptı ve geleneksel olarak Suudi Arabistan ve ABD ile ittifak kurdu. Ancak bölgedeki artan gerilimler BAE’yi hassas bir konuma getirdi ve son aylarda İran’a karşı biraz daha uzlaşmacı bir yaklaşım sergilemeye başladı.

Katar: 13 bin asker

Katar, Orta Doğu’daki en büyük ABD askeri üssü olan Al-Udeid’e ev sahipliği yapıyor. Katar 2018’de üssü geliştirmek üzere 1.8 milyar dolarlık bir plan açıkladı. Hareket, Katar’ın rakipleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri  ablukası ile mücadele ettiği sırada geldi.

Türkiye: Tahmini 2.500 asker

Türkiye, İncirlik Hava Üssü’nde ABD birliklerinin yanı sıra NATO kuvvetlerinin konuşlandırıldığı diğer yerlere de ev sahipliği yapıyor.

Stars and Stripes