Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz

Suudi Arabistan Türkiye’yi kınadı

Riyad’daki Yemame Sarayı’nda Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz başkanlığında, Bakanlar Kurulu toplantısı düzenlendi.

Bakanlar Kurulu toplantısında, Suudi Arabistan’ın askeri tırmanış ve Türkiye’nin Libya meselesine yönelik müdahalesini reddettiği ve kınadığı yinelendi.

Türkiye’nin Libya tezkeresinin Birleşmiş MilSuudi Arabistan Türkiye’yi kınadıletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kararını ihlal ettiği ve Arap Birliği tarafından kabul edilen Arap tutumuna muhalefet ederek, Libya krizini çözme amaçlı uluslararası çabaları baltalamak anlamına geldiği vurgulandı. Bu durumun, Libya, Arap ve bölgesel güvenlik için bir tehdit oluşturduğu da tekrar ifade edildi.

Enformasyon Bakanı Turki eş-Şebane’nin toplantının ardından Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya açıklama yaptı.

Toplantıda, Suudi Arabistan’ın bölgenin güvenlik ve istikrarını sağlamak için çalışmakla birlikte artan gerilimler ve terör eylemleri sonucunda durumun alevlenmesine yol açabilecek her şeyin önlenmesinin önemine yönelik çağrısı vurgulandı.

Bu bağlamda, Irak’taki güncel olaylara atıfta bulunularak, uluslararası toplumun, bölgenin güvenlik ve istikrarını sağlamak için gerekli önlemleri alma konusundaki sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiği ifade edildi.

Kral Selman, toplantının başında Nijer Devlet Başkanı Mahamadou Issoufou ve Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile yaptığı telefon görüşmesinin yanı sıra Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’a gönderdiği sesli mesajın içeriği hakkında bakanlara bilgi verdi.

Suudi Arabistan Kralı, Kızıldeniz ve Aden Körfezi sınırındaki Arap ve Afrika ülkelerinin dışişleri bakanları ile yaptığı görüşmenin sonuçları hakkında bilgi vererek, ‘Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ni çevreleyen Arap ve Afrika Devletleri Konseyi’nin kuruluş sözleşmesinin imzalanmasını tebrik etti.

Bakanlar Kurulu toplantısında, söz konusu ülkeler arasındaki siyasi, ekonomik ve güvenlik alanlarında işbirliği araçlarının geliştirilmesi, karşılıklı çıkarlara ulaşılması, bölgesel ve uluslararası düzeyde güvenlik ve istikrarın artırılmasında konseyin rolünün önemine dikkat çekildi.

Öte yandan Bakanlar Kurulu toplantısında, Suudi Arabistan’ın iç işlerine yönelik bir takım kararlar da alındı.

Şarkul Avsat