Temmuz ayında fırlatılacak prob, bir Arap veya çoğunluğu Müslüman olan bir ülke tarafından gerçekleştirilen ilk misyon.

Birleşik Arap Emirlikleri Mars’a bir adım daha yaklaştı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin Mars için tasarlayacağı uzay sondasının son parçası ülkenin iki lideri tarafından imzalandı.

Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed, Qasr al Watan’da Temmuz ayında Mars’a fırlatılacak Umut Probunun son parçasını imzaladı.

Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed, Abu Dabi başkanlık sarayında, Arap dünyası adına Umut (Hope) probunun dış kasasının bir parçası üzerine ilham verici bir mesaj yazdı.

Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed, Umut Probunun son parçasını imzaladı. Gelişmiş Bilimler Devlet Bakanı Sarah Al Amiri en ön solda. Başkanlık İşleri Bakanı Hamad Al Kaabi.

İki lider Arapça “Umut, Dünya ve gökyüzü arasındaki mesafeyi kısaltır” ifadesini yazdı. Metal parça, Mars’taki atmosferi incelemek için bu yıl uzaya fırlatılmadan önce proba bağlanacak.

Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed, Umut Probunun son parçasını imzaladıktan sonra fotoğraf çektiler. Fotoğrafta Başkan Vekili ve İç İşleri Bakanı Şeyh Saif bin Zayed, Başkan vekili ve Başkanlık işleri Bakanı vekili Şeyh Mansur bin Zayed, Gelişmiş Bilimler Bakanı Sarah Al Amiri, Şeyh Abdullah bin Zayed ve Başkanlık İşleri Bakanı Hamad Al Kaabi yer alıyor.

Şeyh Muhammed Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı: “Bugün ben ve kardeşim Muhammed bin Zayed, Mars’a ulaşacak ilk Arap-İslam prob olan Umut probunun dış yapısının son parçasını imzaladık.”

Şeyh Muhammed yazılacak ifadenin “Tüm Arap gençlerine başarılı olabileceğimiz, rekabet edebileceğimiz ve dağları hareket ettirebilecek güce sahip olduğumuzu söyleyen bir mesaj verdiklerini”  söyledi.

Attığı Tweette Şeyh Muhammed, probun Temmuz ayında fırlatılacağını doğruladı. 

Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed, Umut Probunun son parçasını imzaladıktan sonra fotoğraf çektiler. Fotoğrafta Şeyh Saif bin Zayed, Şeyh Mansur bin Zayed, Sarah Al Amiri, Şeyh Abdullah bin Zayed ve Hamad Al Kaabi yer alıyor.

Şeyh Muhammed, “Gençliğimizin kararlılığından ötürü, bilim ve insanlığa hizmet etmek için uzay programımıza devam ediyoruz” dedi.

Pazar günü, Muhammed bin Raşid Uzay Merkezi Genel Müdürü Yusuf Al Şabani, sondanın geliştirilmesinin öneminden bahsederken bu çalışmaların milli gurura neden olduğunu sözlerine ekledi.

Al Şabani, “Bu gün karada yeni bir rüya gerçekleşti. Ülkemizin liderliğinin isteklerini yerine getirmeye ve insanlığın gelişmesine güçlü katkı sağlamak için ülkenin genç yeteneklerine güvenerek BAE’nin adını yükseltme çabalarımızı devam edeceğiz ”dedi.

BAE Mars Misyonu olarak da adlandırılan Hope Probe misyonu, bir Arap veya çoğunluğu Müslüman olan bir ülke tarafından gerçekleştirilen ilk misyon.  Şu ana kadar dokuz ülkeden Mars’a sadece 26 başarılı görev yapıldı.

ABD’li uzmanların yardımıyla BAE’li mühendisler tarafından inşa edilen Hope probu, Japonya’daki Tanegashima Uzay Merkezi’nden fırlatılacak. Probun Mars’a ulaşması yedi ila dokuz ay sürecek ve aynı yıl BAE, emirliklerin birleşmesinin 50. yılını kutlayacak.

Prob, Muhammed bin Raşid Uzay Merkezi’nden 10 kişilik bir ekip tarafından tasarlandı ve geliştirildi. Prob, BAE Uzay Ajansı tarafından finanse edildi ve denetlendi.

Hope Probu, Mars’ın etrafında dönen üç probtan biri olacak. Diğer ikisi şu an görev yerlerinde.

NASA, Kızıl Gezegen’in (Mars) üst atmosferini bir probla incelerken, Hindistan alt atmosferi başka bir probla analiz ediyor. BAE probu, üst ve alt katmanların birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini inceleyecek ve gezegenin atmosferinin ilk bütün resmini sağlayacak. Mars’taki mevsimlerin Güneş’in ışığından nasıl etkilendiğine dair bir resim oluşturulmasına da yardım edecek.

Uzay aracı, görevi 2025’e götürecek isteğe bağlı iki yıllık bir uzantıya sahip iki yıllık bilimsel veri toplayacak.

Toplanan bilgiler, bilim insanlarına Mars’ta ve diğer uzak gezegenlerde insanlar için yaşam potansiyelinin olup olmadığının yanı sıra kendi gezegenimizin geçmişi ve geleceği hakkında daha geniş bir fikir vermeye çalışacak.

Misyon sırasında toplanan bilgilerin BAE’nin 2117 yılına kadar Mars’ta yaşanabilir bir yerleşim inşa etme planlarını bilgilendirmesini de içermesi muhtemel.

BAE, yerel olarak yapılmış birkaç uyduyu uzaya fırlattıktan ve geçen yıl ilk BAE’li astronotunu Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderdikten sonra uzay sektörüne inanılmaz katkılarda bulunmaya başladı.

Hazza Al Mansuri eylül ayında istasyonda sekiz gün geçirdi, bilimsel deneyler ve Arapça bir istasyon turu yaptı.

BAE Uzay Ajansı Başkanı Ahmad Al Falasi, nisan ayında yaptığı açıklamada, sonda yapımının yüzde 85 oranında tamamlandığını duyurduktan sonra “BAE, Mars’a bir uzay aracı gönderen ilk Arap ve İslam ülkesi olma hayalini değiştirdikten sonra tarih yazmanın eşiğinde” ifadelerini kullanmıştı.

Al Falasi, “Bu tarihsel çalışma, ulusun desteği ve vizyon sahibi liderliği ile BAE’nin konumunu uzay araştırmaları ve uluslararası uzay sektörünün ön saflarında güvence altına alacak yetenekli ve deneyimli bir genç BAE ekibinin çabalarının sonucudur” sözleri ile konuşmasını sonlandırmıştı.

The National