ABD Başkanı Donald Trump

Trump, Süleymani’nin dört ABD büyükelçiliğini hedeflediğini söyledi

Sıklıkla Orta Doğu’daki askeri eylemleri ile ilgili sorularla karşılaşan ABD Başkanı Donald Trump ve üst düzey ABD’li yetkililer Cuma günü açıklamalarda bulundu. Donald Trump, İran militanlarının bölgedeki dört önemli ABD büyükelçiliğine saldırı planladıklarını söyledi.

Trump, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da daha önce Büyükelçilik saldırılarının tarihi ve yeri hakkında ABD’nin herhangi bilgiye sahip olmadığını yineledi.

İRAN’A KARŞI EK YAPTIRIMLAR

Trump ve diğer üst düzey yetkililer, İranlı Komutan Kasım Süleymani’nin ABD için ‘yakın’ tehdit oluşturduğu konusunda ısrar etti. Ancak gazetecilerden gelen ‘yakın’ kelimesi ile ne kastettikleri konusundaki ısrarlı soruları açık bir şekilde cevaplamadı.

Diğer taraftan Trump, bu hafta başında Irak’taki Amerikan üslerine İran tarafından yapılan saldırılardan sonra İran’a karşı ek yaptırımları duyurdu.

İran tarafından geçtiğimiz günlerde ABD’nin Irak’taki askeri üssüne yapılan saldırı, Kasım Süleymani’nin için yapıldı ancak saldırıda zayiat meydana gelmedi.

ABD’nin Irak’ın başkenti Bağdat’ta Kasım Süleymani’yi hava saldırısı ile öldürmesi, İran’da düşen ve İran füzesi ile düşmüş olması muhtemel Ukrayna uçağı kazası ve Irak’ın ABD askerlerinin ülkeyi terk etmesi kararının da aralarında olduğu olaylar zincirini başlatmış olabilir.

Trump, İran’ın nükleer programını engelleyecek ve İran’ı Orta Doğu’daki militan gruplara olan desteğini durduracak yeni bir anlaşmayı kabul etmeye zorlamak için uygulanan yaptırımlar listesine yeni yaptırımları da ekleyerek yeni yaptırımları yürütme kararını onayladı.

Arab News