Irak’ta üniversite öğrencilerinin katılımıyla protestolar yeniden alevlendi

Irak’ın başkenti Bağdat başta olmak üzere güney ve orta kentler, üniversite öğrencilerinin ön saflarda olduğu yeni bir protesto dalgasına sahne oldu. Güneydeki Vasıt ise protestolar sırasında gerginliğin en çok tırmandığı kent oldu.

Vasıt’ta düzenlenen dünkü protestolarda üniversite öğrencileri ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Vasıt Üniversitesi’nin giriş kapısının ateşe verilmesi gerginliğe yol açtı. Çevik kuvvet ekiplerinin müdahale ettiği olayda aralarında güvenlik mensuplarının da bulunduğu 60 kişi yaralandı. Olayda ayrıca polis araçlarının zarar gördüğü belirtildi.

Irak İnsan Hakları Komiserliği, dünkü açıklamasında, Necef ve Vasıt kentlerinde göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 52 kişinin yaralandığını bildirdi.

Vasıt’ta son yaşananları Şarku’l Avsat’a değerlendiren avukat ve aktivist Seccad Salim’e göre, göstericiler, derslere katılmayarak üniversite önünde oturma eylemi yapan öğrencileri kışkırttığı gerekçesiyle Polis Müdürü Helil el-Miyahi’yi suçluyor.

Salim, “Vasıt’ta yerel meclisin feshedilmesi ve valinin görevden alınmasının yol açtığı otorite boşluğu ve karar alma sürecindeki aksaklık işlerin karışmasına sebep oldu. Göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmaya giden süreç, öğrencilerin derslere katılmayarak üniversite önünde oturma eylemi düzenlemesiyle başladı. Çevik Kuvvet ekiplerinin kalabalığı dağıtmak için copla müdahale ettiği haberinin meydandaki göstericilere ulaşmasıyla birlikte göstericiler yardım etmek için derhal üniversiteye geldi ve iki taraf arasında arbede yaşandı” diye konuştu.

Salim, arbede sırasında 60 kişinin hafif yaralandığını belirtti. Salim’e bilgi veren göstericiler, güvenlik güçlerinin öfkeli kalabalığın üniversite kampüsüne girişini engellemek amacıyla giriş kapısını ateşe vermiş olabileceği ihtimalinin yüksek olduğunu dile getiriyor.

Salim, açıklamasının devamında, “Göstericiler, şiddetin her türlüsünü reddettiklerini ve protestoların barışçıl olduğuna vurgu yapmak için öğlen saatlerinden sonra giriş kapısında temizlik çalışmaları başlattı” dedi.

Gözlemciler, siyasi partilerin geçici hükümet başkanlığına daha önce görevinden istifa eden Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’yi aday göstermeye hazırlandıkları yönünde çıkan haberlerin, İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Muhendis’in ölümü sonrasında bir süreliğine durulan protestoların dün birçok kentte tekrardan alevlenmesinde etkili olduğu değerlendirmesinde bulunuyor.

Vasıt’ın yanı sıra Bağdat’taki üniversite öğrencileri dün Yüksek Öğretim Bakanlığı binasının önünden başlayarak protesto meydanına kadar yürüdü. Aynı şekilde Basra, Necef, Babil, Divaniyye, Meysan ve Zikar kentlerinde binlerce öğrenci yapılan protesto yürüyüşlerine eşlik etti.

Şarku’l Avsat’a bilgi veren kaynaklara göre, Kerbela’daki Zeyd Meydanı’nda önceki akşam Çevik Kuvvet ekiplerinin göstericilerin üzerine ateş açması sonucu 2 kişi yaşamını yitirirken, 4 kişi yaralandı.

Başbakan Adil Abdulmehdi’nin Askeri Sözcüsü Abdulkerim Halaf, olaya ilişkin açıklamasında “Kerbela’da bir suç örgütü göstericileri hedef aldı. 3 kişi yaralandı” ifadelerini kullandı. Abdulmehdi ise olayın incelenmesi için soruşturma komitesi kurulması talimatı verdi.

Basra’da önceki gün muhabir Ahmed Abdussamed ve kameraman arkadaşı Safa Gali’nin uğradıkları suikast sonucu hayatlarını kaybetmesinin ardından gazeteciler, İçişleri Bakanlığı’ndan bir heyetin suikastla ilgili düzenleyeceği konferansa katılmayı reddetti.

İçişleri Bakanı Yasin el-Yasiri, Abdussamed ve Gali’ye yönelik suikastı incelemesi için bakanlık içinden bir heyet görevlendirmişti.

Şarkul Avsat