Hâkimler, çok eşliliğin boşanma için bir neden olamayacağına hükmetti

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) kocası ikinci bir eşle evlendikten sonra boşanma davası açan kadının davası BAE Federal Yüksek Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Boşanma davası açan kadının sunduğu belgelerde kocasının bir başka kadınla evlenmeye karar verdiğinde evliliklerinin ‘geri dönülemez’ şekilde zarar gördüğünü belirtti.

“ÇOK EŞLİLİK BOŞANMAYA NEDEN DEĞİL”

Kadına en başta, boşanma hakkının yanı sıra çocukların velayeti ve bakıcı giderlerinin de ödenmesine karar verildi.

Fakat kadının kocası kararı temyize götürdü ve Abu Dabi’deki hâkimler kocanın lehine karar vererek çok eşliliğin boşanma için bir neden olamayacağına hükmettiler.

Yüksek mahkeme, “Eş, kocasının kendisine iyi ve şefkatli davrandığını ifadesinde belirtti. Bir önceki kararda deliller yanlış değerlendirildi ve karar verilirken sağlam nedenler sunulmadı. Ve şeriat kanunlarında yer alan boşanma kuralları ile çelişiyorlar” ifadelerini kullandı.

BAE yasalarına göre, evliliğin bir tarafı boşanmak istediğinde önce uzlaşı sağlanması için bir süre tanınır. Bu süre içinde çifte, iki erkek akraba hakem olarak atanır ve çiftin sorunlarını konuşarak bir uzlaşıya varıp evliliklerine devam etmeleri için çaba sarf edilir.

UZLAŞMAK İSTEMEYEN KADIN BOŞANMA DAVASI AÇTI

Bu örnekte adı açıklanmayan kadın, evlilik ilişkisini devam ettirme çabalarını reddetti ve boşanma hakkı elde etti. Fakat daha sonra koca, ikinci bir eş almasının evliliklerine zarar vermediğini belirterek kararı temyize götürdü.

İKİNCİ EŞ ERKEĞİN YASAL HAKKI

Koca, ikinci bir eş almasının kendisinin yasal hakkı olduğunu söyledi ve Federal Yüksek Mahkeme, kocanın itirazını kabul etti.

Mahkeme verdiği kararda, “Çift, huzurlu bir şekilde birlikte yaşamaya devam edebilir ve eşin olduğunu söylediği iddialar dışında evlilikte hiçbir sorun olduğunu gösteren kanıt bulunmuyor” dedi.

The National