“Masdar” Azerbaycan hükümeti ile 200 megavatlık bir güneş enerjisi santrali kurmak için anlaşma imzaladı

Yenilenebilir enerji alanında dünya lideri olan Abu Dabi Gelecek Enerji Şirketi “Masdar”, Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı ile Azerbaycan’da, hizmet, finansman, kurulum ve işletme görevlerini üstleneceği 200 megavat kapasiteli bir güneş enerjisi santrali kurmak için anlaşma imzaladığını açıkladı.

Proje uygulama anlaşması Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakanı Ali Asadov’un huzurunda, Azerbaycan Enerji Bakanı Pervez Şahbazov ve “Masdar” şirketinin CEO’su Muhammed Cemil er-Ramahi tarafından Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen özel bir törenle imzalandı.

Anlaşmaya göre Masdar, Bakü’nün 75 km güneybatısında bulunan 200 MW’lık bir güneş fotovoltaik enerji santrali geliştirecek ve işletecek ve projenin tüm finansal operasyonları 2020’nin sonuna kadar tamamlanacak. Ticari işletmenin 2022’de başlaması bekleniyor.

Anlaşmanın imzalanması hakkında açıklamada bulunan Pervez Şahbazov, “Yenilenebilir kaynaklara dayanarak enerji üretimi ve elektrik üretiminin çeşitlendirilmesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yenilenebilir enerji sektöründe yeni bir aşama başlattığı temel önceliklerden biri oldu” dedi.

Sözlerinin devamında, “Yenilenebilir enerji sektöründe yabancı bir ortakla ilk işbirliğimiz olan Masdar ile işbirliğimiz, sürdürülebilirlik, temiz enerji ve ortak hedeflerimize ulaşmamıza katkıda bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Muhammed Cemil er-Ramahi, Azerbaycan’ın enerji karışımını çeşitlendirme hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir adım olarak bu anlaşmanın imzalanmasından duyduğu mutluluğu ifade etti.

Ramahi, “Azerbaycan’da servis tesisleri düzeyinde ilk güneş enerjisi santralini geliştirmek ve Azerbaycan hükümetinin temiz enerjiye yönelme çabalarını desteklemek için 30’dan fazla ülkede yenilenebilir enerji projeleri geliştirmede on yıldan fazla süren küresel deneyimlerimizi Masdar ile paylaşmaktan gurur duyuyoruz ” dedi.

Proje, 2030 yılına kadar Azerbaycan’ın elektrik ihtiyacının yüzde 30’unu yenilenebilir kaynaklardan üretme hedefine ulaşılmasına destek olacak.

“Masdar”, Abu Dabi Sürdürülebilirlik Haftası etkinlikleri çerçevesinde 13-16 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenen Dünya Gelecek Enerji Zirvesi sırasında güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, atık-enerji sektörleri, sürdürülebilir kentsel gelişim, enerji depolama pilleri ve diğer projeleri içeren yenilenebilir enerji alanındaki büyüyen proje portföyünü kendi standında tanıtacak.

WAM