New York Times: Ukrayna uçağı İran’a ait iki füzeyle vuruldu

New York Times (NYT) tarafından yayınlanan güvenlik kamerası görüntülerinde, 8 Ocak’ta Tahran’dan havalandıktan çok kısa bir süre sonra düşen Ukrayna uçağının İran’a ait iki füzeyle 30’ar saniye arayla vurulduğu ortaya çıktı.

New York Times gazetesinde yer alan haberde, söz konusu füzelerin uçağı hemen düşürmediği ve uçağın Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı’na dönmeye çalışırken alev aldığı belirtildi.

İran Devrim Muhafızları, Tahran’dan Ukrayna’nın başkenti Kiev’e giderken 176 kişinin hayatını kaybettiği Boeing 737 tipi yolcu uçağını ‘yanlışlıkla’ vurduklarını itiraf etmişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün yaptığı açıklamada, Ukrayna Havayolları’na ait uçağın vurulmasından sorumlu olan herkesin ceza alacağını söyleyerek, 176 kişinin hayatını kaybettiği olayın ‘affedilemez bir hata’ olduğunu ve dikkatle soruşturulması gerektiğini vurguladı.

İran halkının böyle bir olayın tekrarlanmayacağından emin olması gerektiğini vurgulayan Ruhani, İran ordusunun hatasını kabul etmesinin ‘iyi bir ilk adım’ olduğunu söyledi.

Ruhani’nin bu söylemleri, İran Devrim Muhafızları’nın geçtiğimiz hafta kısa menzilli bir füze ile Ukrayna uçağının düşürülmesini kabul etmesinin ardından ülke çapında patlak veren protestoları sakinleştirme girişimi olarak görüldü.

İran’ın yarı resmi haber ajansı Fars’a göre Devrim Muhafızları, Ukrayna uçağının füzeyle vurulma anını görüntülediği gerekçesiyle dün bir kişiyi gözaltına aldı.

Ajans, daha fazla ayrıntı vermeden, soruşturmanın sonuçlarının daha sonra açıklanacağını belirtti.

Şarkul Avsat