Türk ve Suriye İstihbarat başkanları Moskova’da görüştü

Üst düzey bir Türk yetkili ve Suriye Resmi Haber Ajansı SANA’ya göre, Türkiye ve Suriye’nin istihbarat başkanları Rusya’nın başkenti Moskova’da görüştü.

Görüşme Suriye ve Türkiye arasında uzun zaman sonra gerçekleştiği doğrulanan ilk temas olma özelliğini taşıyor.

Her iki taraf da istihbarat konusunda temasın olduğunu belirtti ancak taraflar arasında böylesi üst düzey bir temas ilk kez doğrulanıyor.

“YPG’YE KARŞI BİRLİKTE ÇALIŞMA OLASILIĞI”

Türkiye 2011 yılından bu yana devam eden Suriye iç savaşında Beşar Esat rejimine karşı savaşan silahlı muhalifleri destekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan sekiz yıldır devam eden iç savaşın ilk aşamalarında Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat için terörist ifadesini kullanmış, devrilmesi çağrısında bulunmuştu.

Ancak Beşar Esat’ın müttefikleri Rusya ve İran’ın Suriye iç savaşına müdahil olmasıyla birlikte sahada dengeler Esat rejiminin lehine değişmişti. ABD askerlerinin de Suriye’nin kuzeydoğusundan çekilmesiyle birlikte, Esat rejimine bağlı güçler Rusya’nın desteğiyle bölgeye yeniden konuşlanmaya başladı.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı (Suriye İstihbarat Birimi Muhaberat) Tümgeneral Ali Memlük İdlib’de ateşkesi ve Suriye’nin kuzeyinde YPG varlığına karşı olası işbirliği ve koordinasyonu görüştü.

Adını belirtmek istemeyen bir Türk yetkiliye göre; iki taraf arasındaki görüşmelerde “Suriye’de Fırat’ın doğusunda terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’ye karşı birlikte çalışma olasılığı” da konuşuldu.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA; görüşmede Suriye tarafının Türk tarafından “Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü tanımasının yanı sıra Suriye topraklarının tamamından çekilme talebinde bulunduğunu” iddia ediyor.

Suriye iç savaşında birbirine rakip tarafları destekleyen Ankara ve Moskova arasındaki ilişkiler ortak enerji projeleri ve Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemini satın almasıyla daha da güçlendi.

Türkiye ve Rusya iki yıl önce Esat rejiminin bir diğer müttefiki İran’la birlikte Astana sürecinin başlamasından bu yana Suriye konusunda daha yakın işbirliği içinde bulunuyor.

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler Ankara’nın iç savaşın devam ettiği ülkede rejime muhalif ilk oluşumlardan olan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve onu yöneten konseye verdiği destek sebebiyle açılmıştı.

The National