İsrail’den uyarı: İran bu yılın sonuna kadar nükleer bomba üretebilir

İsrailli yetkililer İran’ın nükleer bomba üretmek için bu yılın sonuna kadar zenginleştirilmiş uranyum elde edeceği konusunda uyarıda bulundu.

AFP’nin haberine göre İsrail medyası tarafından dün akşam yayınlanan haberlerde İsrail Askeri İstihbarat Dairesi’nin yıllık raporundan alıntılar aktarıldı. Raporda, İran’ın istediği seviyeye ulaşabilmesi için altı aydan daha fazla bir zamana ihtiyaç duyduğunun yanı sıra nükleer bomba taşıyabilen füzelerin geliştirilmesi için ise iki yıl gibi bir süreye gereksinimi olduğu kaydedildi.

Raporda, İran’ın savaş istemediği için nükleer bomba üretme konusunda acele etmediği aktarılırken askeri gerginliğin ise halen mümkün olduğunun altı çizildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün akşam yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“İran’ın nükleer programında tam olarak neler olduğunu biliyoruz. İran nükleer silah edinebileceğini düşünüyor. Tekrar söylüyorum; İsrail, İran’ın atom bombasına sahip olmasına izin vermeyecek.”

İsrail’de son gerçekleştirilen seçimlerde Netanyahu’nun rakibi eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz da İran’ın nükleer kapasiteye ulaşması için iki ya da üç yıla ihtiyaç duyduğunu söyledi.

İsrail uzun yıllardır İran’ı nükleer silah üretmekle suçlarken Tahran yönetimi ise bu iddiaları reddediyor.

Şarkul Avsat