İşte Arap ve Afrika Devletleri Konseyi’nin hedefleri

Suudi Arabistan, Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ni çevreleyen Arap ve Afrika Devletleri Konseyi’nin hedeflerine ilişkin olarak ülkede görev yapan büyükelçilere bilgi verdi.

Suudi Arabistan Afrika İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Ahmed Kattan önceki gün başkent Riyad’daki Dışişleri Bakanlığı binasında Suudi Arabistan’da görev yapan büyükelçilerle bir araya geldi. Kattan, Kuruluş sözleşmesi 6 Ocak’ta imzalanan Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ni çevreleyen Arap ve Afrika Devletleri Konseyi’ne ilişkin, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından gösterilen çabalar hakkında bilgi verdi. Suudi Bakan ayrıca Konsey’in siyasi, ekonomik, güvenlik ve çevresel hedeflerine de değindi.

Geçen hafta Şarku’l Avsat ile özel bir röportaj gerçekleştiren Kattan, Konsey’in tehlikelerle yüzleşmek adına strateji belirlemesi gerektiğine dikkat çekerek Suudi Arabistan’ın gerek Kızıldeniz bölgesinin önemi konusuna dikkat çeken gerekse de su yolunun güvenliğinin sağlanması için uluslararası çabaları harekete geçirme konusunda çağrıda bulunan ilk ülke olduğunu söyledi.

Kattan ayrıca Konsey ülkeleri ve diğer ülkeler arasında yatırım ve kalkınma alanlarında iş birliği sağlanması için ekonomik bir stratejinin belirlenmesi gerekliliğini de vurguladı. Ortaklık kurmak için mevcut fırsatlardan yararlanmanın, ortak girişimlerde ve yatırımlarda bulunmanın ve Konsey ülkeleri arasında Akdeniz hatları boyunca yeni petrol araştırmaları için bir dizi anlaşmaya olanak sağlamanın önemine değindi.

Kattan açıklamasında, Konsey’in kuruluş tüzüğünün en az dört ülke tarafından onaylanması sonrasında 90 gün içerisinde yürürlüğe gireceğine dikkat çekerek Konsey genel sekreterliğinin Riyad’da oluşturulacağını ve ilk genel sekreterinin de Suudi Arabistan’dan olacağını belirtti.

Şarkul Avsat