BM ve İngiltere’den Yemen’de sükunet çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, Güvenlik Konseyi’nde verdiği brifing boyunca, Yemen’de yılbaşından beri devam eden askeri sükûnete övgülerde bulunmuştu. Bunun üzerinden sadece iki gün geçtikten sonra, Yemen Hükümeti’nin Husileri Marib şehrinde askeri bir kampın içerisinde yer alan camiye füze atarak 111 askerin ve sivilin ölümüne, 66 kişinin ise yaralanmasına sebep olduğunu söylediği saldırının ardından Griffiths, bölgede askeri faaliyetlerin artmasını kınadığını söyledi.

Griffiths açıklama yaparak, İngiltere Yemen Büyükelçisi Michael Aron ise Twitter üzerinden bir mesaj yayınlayarak gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundular.

BM Temsilcisi yapılan saldırıyı kınayarak şu açıklamalarda bulundu:

“Yemen’in gerilimi düşürme konusunda güçlükle kaydettiği ilerlemenin oldukça kırılgan olduğunu daha önce söylemiştim. Bu gibi olaylar ilerleme kaydedilmesine engel oluyor. Tüm tarafları çatışmaları durdurmaya ve enerjilerini askeri alandan siyasi alana yönlendirmeye davet ediyorum. Müzakere masaları, sorunların çözümünde savaş alanlarından daha etkilidir.”

İngiltere Yemen Büyükelçisi ise Twitter hesabından yayınladığı mesajında “Dün Yemen’de 60 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan füze saldırısı haberini alınca çok üzüldüm. Hayatını kaybeden kişilerin ailelerine başsağlığı diliyorum. Tüm tarafları kendilerine tekrar hakim olmaya ve  askeri sükûneti sürdürmeye davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Yemen resmi haber ajansı SABA’nın aktardığı bilgilere göre, Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik Said yaptığı açıklamada savaş için hazırlıkların artırıldığı aynı zamanda şehitlerin ve yaralıların ailelerine tazminat verildiği bilgisini verdi. Bu sırada Yemen Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Tuğgeneral Abduh Macali “Kahramanlarımızın kanı yerde kalmayacak. Cani Husilere sert bir şekilde cevap verilecektir.” ifadelerini kullandı.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, SABA tarafından aktarılan konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Husi milislerinin çirkin eylemleri kuşkusuz barış için bir isteklerinin ya da eğilimlerinin olmadığını doğruluyor çünkü onlar ölüm ve yıkımdan başka bir konuda iyi değiller ve İran’ın bölgedeki gündemi için ucuz bir aracı simgeliyorlar.”

Şarkul Avsat